Vuoden 2018 kiinnostavimmat elokuvat listattu – Näitä odotamme teattereihin

Vuosi sitten Episodi valitsi sadoista vuoden 2017 aikana ilmestyvistä nimikkeistä kymmenen kiinnostavinta. Valinnat eivät ehkä jälkikäteen mietittynä sittenkään olleet vuoden parhaimmistoa – ainakin yhden nimikkeen kohdalla oltiin aivan toisessa ääripäässä. Sitähän ei ennakkoon voinut tietää, joten optimistisesti tartuimme haasteeseen myös vuoden 2018 tarjonnan suhteen.

29.12.2017 11:03

Iso joukko tunnettuja ohjaajanimiä julkaisee ensi vuonna uuden elokuvan, ja Top 10 -listan olisi helposti saanut koostettua heidän tuotannoistaan. Tällä kertaa listalla kuitenkin suosittiin elokuvia, joiden tekijäkaarti ja konsepti yhdessä herättivät spontaanin ”tämäpä mielenkiintoista” -reaktion. Jos Martin Scorsese tekee elokuvan gangstereista, jossa esiintyy Robert De Niro, sen toki haluaa nähdä, mutta ei välttämättä siksi, että sen odottaisi yllättävän uusien urien avaamisella. Niinpä listalta putosivat niin Scorsesen The Irishman, Steven Spielbergin Ready Player One, Woody Allenin A Rainy Day in New York, Robert Zemeckisin The Women of Marwen kuin Mike Leigh’n Peterloo.

Jälleen osalla ei kotimaassaankaan ole vielä tarkempaa ensi-iltaa kuin ”2018”.

10 Stan and Ollie

Ohukainen ja paksukainen eli Stan Laurel ja Oliver Hardy olivat kaksi menestyvää koomikkoa, jotka 1920-luvun lopulla voimansa yhdistettyään singahtivat maailman kuuluisimmiksi hauskuttajiksi. Kun heidän elokuvauransa 1950-luvun alussa noin sadan yhteisen lyhärin ja pitkän komedian jälkeen päättyi, he lähtivät kiertueelle Eurooppaan, ja heidät otettiin erityisen lämpimästi vastaan Irlannissa ja Englannissa. Kiertuetta varjosti kummankin heikkenevä terveys.

Elokuvat kuten Cass – huligaani ja Filth ohjannut Jon S. Baird tuntuu mielenkiintoiselta valinnalta elämäkerrallisen komedian ohjaksiin. Koomikoiksi valitut Steve Coogan ja John C. Reilly vaikuttavat kuitenkin kuvauspaikalta napattujen paparazzikuvien perusteella istuvan ulkoisesti rooleihinsa.

Shirley Henderson on Hardyn Lucille-vaimo ja Danny Huston parivaljakon luottotuottaja.

9 High Life


Jos Jon S. Baird lämpimän komedian ohjaksissa tuntuu oudolta ajatukselta, ei Claire Denisiakaan heti ensimäiseksi ajattelisi tieteisseikkailun tekijäksi. Toisaalta hänen edellinenkin elokuvansa, tuore Aurinko sisälläni oli romanttisena komediana poikkeus yleensä kylmempiä draamoja tehtailevan ranskattaren filmografiassa.

Sen lisäksi, että High Life on Denisin ensimmäinen scifi-elokuva, se on myös ensimmäinen kokonaan englanninkielinen elokuva hänen vuoden 1988 Chocolatista alkaneen uransa aikana. High Lifessa nähdään Aurinko sisälläni -elokuvan tähti Juliette Binoche, mutta sen varsinaisia päähenkilöitä näyttelevät Robert Pattinson ja Mia Goth.
Pattinson on avaruusmatkalle tuomittu rikollinen Monte, joka on matkan aikana saanut tyttären keinohedelmöityksellä. Monte ei olisi jälkikasvua halunnut, mutta tutkimusmatkan lähetessä päämääräänsä tunteet alkavat muuttua.

8 Bohemian Rhapsody


Elämäkertaelokuva kattaa Queen-yhtyeen ja etenkin Freddie Mercuryn tarinan bändin muodostamisesta 1970-luvun alussa aina sen vuoden 1985 legendaariseen esiintymiseen Live Aid -konsertissa.

Elokuvaa on yritetty saada aikaiseksi eri miehityksillä lähes kymmenen vuotta. Näkemyserot Queen-kitaristi Brian Mayn kanssa ovat saaneet monet nostamaan kytkintä. Mercuryksi on vuosien varrella kaavailtu niin Sacha Baron Cohenia kuin Ben Whishaw’ta. Roolin sai lopulta tuntemattomampi Rami Malek, joka vuosia kestäneestä urastaan huolimatta nousi yleiseen tietoisuuteen vasta vuonna 2015 alkaneen Mr. Robot -sarjan myötä.

Muutenkin avainrooleissa on pidetty suht matalaa tähtiprofiilia. Queenin manageria näyttelee myös Breathe-elokuvassa nähtävä Tom Hollander.

Bryan Singer (Epäillyt, X-Men) palkattiin alun perin ohjaajaksi, mutta hän sai potkut loppuvuodesta 2017, ja tilalle tuli Dexter Fletcher (Eddie the Eagle). Ensi-illaksi on ilmoitettu 25. joulukuuta.

7 Apostle


Kun toimintaelokuvan aiheena on miehen yritys pelastaa siskonsa uskonnollisen kultin kynsistä, ei se yleensä riittäisi nostamaan sitä vuoden kiinnostavimpien elokuvien listalle. Kiinnostus hieman kohoaa, kun ko. miehen roolissa on Kaunotar ja Hirviö –näytelmäversion jälkimmäiselle osapuolelle piirteet antanut Dan Stevens ja kultin johtajaa (ilmeisesti) esittää Michael Sheen. Siskoa esittää nouseva tähti Lucy Boynton, joka esiintyy myös aikaisemmin mainitussa Bohemian Rhapsodyssa ja on tällä hetkellä nähtävissä Idän pikajunan arvoituksessa.

Varsinaisesti Apostlen paikan listalla lunastaa kuitenkin ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi merkitty Gareth Evans. Kun miehellä on filmografiassaan sellaiset tehokkaat mätkintäleffat kuin The Raid: Redemption ja The Raid 2: Berendal, toimintafani pistää nimikkeen muistiin. The Raideillekin on suunnitteilla jatkoa.

6 The Man Who Killed Don Quixote


Vaikka Bohemian Rhapsodya on odotettu kauan, ei se vedä vertoja Terry Gilliamin jopa kirotuksi kuvaillulle projektille. Parinkymmenen vuoden aikana Gilliam on yrittänyt käynnistää sitä laskentatavasta riippuen noin kahdeksan kertaa.

Kun elokuvaa vuosituhannen vaihteessa yritettiin ensimmäisen kerran saada purkkiin, se jouduttiin keskeyttämään niin luonnonvoimien aiheuttamien tuhojen kuin näyttelijöiden sairastumisen ja hankaluuksista aiheutuneiden vakuutusongelmien vuoksi. Uudet yritykset tyssäsivät muun muassa rahoitusongelmiin, Johnny Deppin kaltaisten tähtien aikatauluihin – ja John Hurtin tapauksessa kuolemaan.

Alkuperäisestä projektista tehtiin dokumentti Lost in La Mancha (2002). Pelkästään sen katsominen saa odottamaan Gilliamin vision valmistumista vihdoin ja viimein – ainakin toivottavasti. Don Quijotea esittää Jonathan Pryce.

5 The Sisters Brothers


Tällä kertaa ennakkoon kutkuttelevimpien elokuvien viehätys tuntuu muodostuvan pitkälti tunnettujen ja arvostettujen tekijöiden harhautumisesta uusien lajityyppien ääreen. On vaikea kuvitella särmikkäitä, moderneja ja urbaaneja tarinoita kuten Profeetta sekä Luihin ja ytimiin kertonutta Jacques Audiardia länkkärin ohjaksissa.

Se juuri tekeekin The Sisters Brothersista, Audiardin ensimmäisestä englanninkielisestä elokuvasta, niin kiinnostavan projektin. Varsinkin kun se vielä on luokiteltu mustaksi komediaksi.

1850-luvun Oregonissa Jake Gyllenhaalin esittämä kullankaivaja pakenee yli tuhat kilometriä levittäytyvän autiomaan läpi pahamaineisia palkkamurhaajia, Sistersin veljeksiä. Heitä esittävät Joaquin Phoenix ja John C. Reilly. Rutger Hauer esittää murhaajien pomoa, mutta missiota häiritsevät niin identiteettikriisi kuin mahdollisesti parempi tarjous.

4 The Little Stranger



Jälleen yksi ensisilmäyksellä oudolta tuntuva yhdistelmä! Surrealistisesta bändikuvauksesta Frank ja ennen kaikkea Oscarin voittaneesta jännäristä Room tunnettu Lenny Abrahamson kokeilee nyt kykyjään kauhumysteerin saralla.

Jo Frankissa esiintynyt Domhnall Gleeson esittää rauhallista elämää viettävää maalaislääkäriä toisen maailmansodan jälkeisessä Englannissa. Tohtori kutsutaan hoitamaan potilasta rapistuvaan Hundreds Hall -kartanoon, jossa hänen äitinsä työskenteli aikoinaan sisäkkönä. Kartanoa vuosisatoja hallinneen suvun matriarkkaa (Charlotte Rampling) sekä tämän lapsia (Ruth Wilson ja Will Poulter) vaivaa kuitenkin mahdollisesti jokin yliluonnollinen piina. Ensi-iltapäiväksi kerrottu 31. elokuuta.

3 The Favourite


Jo aikaisemminkin säväyttäneen Yorgos Lanthimosin ohjaama The Lobster ilahdutti omalaatuisen elokuvan ystäviä vuonna 2015 ja tänä vuonna sai ensi-iltansa vähintään yhtä erikoinen ja kiehtova The Killing of a Sacred Deer. Ahkeroimaan innostuneen kreikkalaisohjaajan uusi projekti on siis lähes pakko korvamerkitä.

The Favourite sijoittuu 1700-luvun Englannin hoviin. Kuningatar Annen (Olivia Colman) sekä hänen luotetun neuvonantajansa ja salaisen rakastajattarensa, Marlborough’n herttuattaren (Rachel Weisz), suhde kokee mullistuksen, kun hoviin saapuu herttuattaren nuori serkku (Emma Stone). Nicholas Hoult on poliitikko Robert Harley.

2 First Man

Amerikkalaisten elämäkertaelokuvat kansallissankareistaan ovat yleensä laadukkaita tuotantoja mutta usein myös niin sisäänpäin kääntyneitä, ettei niitä tavallisesti nostaisi odotetuimpien elokuvien joukkoon. Astronautti Neil Armstrong on kuitenkin niin yleismaailmallinen sankarihahmo, että hänen tarinansa haluaa mielellään nähdä. Varsinkin, kun sen kertoo kaksi niinkin erilaista mutta yhtä kaikki loistavaa elokuvaa kuin Whiplash ja La La Land tehnyt Damien Chazelle!

First Man sijoittuu ajallisesti vuosiin 1961–1969 ja kertoo viime vuoden Hidden Figures: varjoon jääneet -hitin tavoin NASA:n pyrkimyksistä kuroa umpeen Neuvostoliiton etumatka avaruuden valloittamisessa ja lähettää amerikkalainen ensimmäisenä ihmisenä kuuhun. Neil Armstrongia esittää Ryan Gosling, joka nähtiin myös Chazellen La La Landissa. Armstrongin vaimoa näyttelee Claire Foy. Goslingin ja Foyn ohella elokuvassa nähdään ainakin Corey Stoll, Kyle Chandler, Jason Clarke, Jon Bernthal, Brian d’Arcy ja Lukas Haas.

Whiplash toi Oscarin J.K. Simmonsille, La La Land Emma Stonelle. Olisiko nyt vihdoin jälkimmäisestä ”vain” ehdokkuuden asteelle jääneen Ryan Goslingin vuoro? Ainakin amerikkalaiset ja heidän Elokuva-akatemiansa rakastavat sankareitaan ja heitä näytteleviä tähtiä. Ensi-ilta näillä näkymin 12. lokakuuta.

1 Isle of Dogs


Vuoden 2018 kiinnostavin elokuva on siis animaatio. Animaatio koiraansa etsivästä pienestä pojasta.

Noin ilmaistuna Isle of Dogs ei kieltämättä kuulosta aivan asemaansa ansaitsevalta elokuvalta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa koirien saari, vaan dystooppisen tulevaisuuden Japanin jätesaari (ei siis Lontoon Isle of Dogs -niminen kaupunginosa), jolle maan koirat on karkoitettu. Syynä on eläinten levittämä koiraflunssa. Viiden koiran lauma ottaa suojelukseensa saarelle saapuvan 12-vuotiaan Atari Kobayashin, joka etsii Spots-koiraansa perässään japanilaiset virkavallan edustajat.

Hurttaelokuva on saanut myös hurtteja ääninäyttelijöitä, sillä listalta löytyvät esimerkiksi Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, F. Murray Abraham, Greta Gerwig, Frances McDormand, Harvey Keitel, Liev Schreiber, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Ken Watanabe, Yoko Ono

Elokuvan ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa omalaatuisten, vinkeron hauskojen elokuvien kuten Rushmore, The Royal Tenenbaums, Steve Zissoun vedenalainen maailma, Moonrise Kingdom ja The Grand Budapest Hotel taustalta löytyvä Wes Anderson. Erityisesti uskoa Andersonin kykyihin myös animaation puolella ruokkii Fantastic Mr. Fox, joka on yksinkertaisesti… fantastinen.

Lopputuloksesta pitäisi trailerinkin perusteella pitää niin lasten kuin Andersonin aikuisten fanien.

Lisää luettavaa