The New York Times julkaisi kesäkuussa artikkelin, jossa yli 500 vaikutusvaltaista ohjaajaa, näyttelijää ja muuta merkittävää elokuva-alan vaikuttajaa Hollywoodista ja eri puolilta maailmaa äänestivät 2000-luvun 100 parasta elokuvaa.
Listalle pääsyn ehtona oli, että elokuva oli saanut ensi-iltansa elokuvateattereissa 1. tammikuuta 2000 jälkeen.
Äänestäjiin kuului Oscar-voittaneita ohjaajia, kuten Pedro Almodóvar, Sofia Coppola, Barry Jenkins ja Guillermo del Toro, sekä näyttelijöitä, kuten Chiwetel Ejiofor, Mikey Madison, John Turturro ja Julianne Moore.
The New York Timesin valitsema vuosituhannen kymmenen parhaan elokuvan lista löytyy alta – elokuvan kohdalta löydät myös linkin Episodin arvosteluun. Koko sadan elokuvan listaan voit tutustua täältä.
10. The Social Network (2010)
- Ohjaus: David Fincher
- Käsikirjoitus: Aaron Sorkin
- Pääosissa: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake
- Episodin arvostelu
”The Social Network on tragedia ja moraliteetti, joka kertoo tarinaa ahneudesta, kateudesta ja katkeruudesta. Zuckerberg epäonnistuu seurustelusuhteessaan ja purkaa turhautumiaan ja kaunojaan sosiaalisuutta korostavaan verkkopalveluun. Fincherin elokuvan satiiri pohjaa sille, että sosiaalisen median keskeinen kehittäjä on itse ihmissuhdetaidoiltaan nollaluokkaa aina sairaalloisuuteen asti.”

9. Henkien kätkemä (2001)
- Ohjaus & käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
- Pääosissa (äänet): Rumi Hiiragi, Miyu Irino
- Episodin arvostelu
”Henkien kätkemä on kauneimpia piirroselokuvia mitä on nähty. Ohjaaja Hayao Miyazaki on ollut luomassa kaikkea mitä katsoja elokuvassa näkee. Vaikka tietokoneella animoidut elokuvat kasvattavat suosiotaan osaa kuka tahansa arvostaa kaunista käsityötä.”

8. Get Out (2017)
- Ohjaus & käsikirjoitus: Jordan Peele
- Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams
- Episodin arvostelu
”Lopputekstien rullatessa on vaikea olla kysymättä, toimisiko Get Out pelkkänä simppelinä kauhuelokuvana? Vastaus on kyllä ja ei. Peelen elokuva täyttää perinteisen kauhurainan elementit ja kliseet, mutta sen suola on sen viimeiseen asti hiottu käsikirjoitus ja ajankohtaisuus. Rose huomauttaa, että hänen isänsä olisi mielellään äänestänyt Obamaa kolmannen kerran, jos olisi voinut, aivan kuin sen pitäisi helpottaa Chrisin pelkoja. Obaman jälkeinen Amerikka Peelen silmissä on edelleen rasistinen mutta ei musta-valkoinen. Juuri siksi Get Out on tavallista fiksumpi ja kypsempi kauhuelokuva, jonka kaltaisia elokuvia toivoisi ilmestyvän enemmänkin.”

7. Tahraton mieli (2004)
- Ohjaus: Michel Gondry
- Käsikirjoitus: Charlie Kaufman
- Pääosissa: Jim Carrey, Kate Winslet

6. Menetetty maa (2007)
- Ohjaus & käsikirjoitus: Joel & Ethan Coen
- Pääosissa: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin
- Episodin arvostelu
”Coen-veljesten sanattomaksi vetävä sovitus Cormac McCarthyn romaanista kertoo tarinan houkutukseen sortuvasta miehestä ja teon helvetillisistä seurauksista. Länsi-Teksasiin sijoittuvilta maisemiltaan hallitun karu, mutta komea, tapahtumiltaan periksiantamattoman väkivaltainen ja teemoiltaan raamatullinen mestariteos rikkoo ja uudelleenrakentaa amerikkalaisen rikostrillerin.”

5. Moonlight (2016)
- Ohjaus & käsikirjoitus: Barry Jenkins
- Pääosissa: Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe
- Episodin arvostelu
”Moonlight on kaukana Hollywood-ystävällisten vaihtoehtoseksuaalisuuden kuvauksista kuten, brr, Tanskalainen tyttö. Se on tarinankerrontaa puhtaimmillaan, jossa on tarpeeksi täkyjä pitämään katsoja koukussa. Kaikki tuntuu viipyilevän pinnan alla vain satunnaisesti sen rikkoen. Mikä ihastuttava yllätys tämä elokuva onkaan!”

4. In the Mood for Love (2000)
- Ohjaus & käsikirjoitus: Wong Kar-wai
- Pääosissa: Tony Leung, Maggie Cheung
- Episodin arvostelu
”In the Mood for Loven pitäisi kuulua jokaisen elokuvien ystävän yleistietoon. Ikivihreä klassikko, jota ei aikakaan pysty nakertamaan. Elokuva on verkkaisesti etenevä tyylitelty elokuvahelmi.”

3. There Will Be Blood (2007)
- Ohjaus & käsikirjoitus: Paul Thomas Anderson
- Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Paul Dano
- Episodin arvostelu
”Elokuvan teknisen nerokkuuden, musiikin (à la Radiohead-yhtyeen Jonny Greenwood) ja Andersonin mykistävien kertojanlahjojen ohella There Will Be Blood on mitä se on vähintään 50-prosenttisesti Daniel Day-Lewisin ansiosta. Myös Paul Dano on vaativassa kaksoisroolissaan hyvä, mutta Day-Lewis tekee jälleen kerran suorituksen, joka pakottaa vakavasti harkitsemaan onko kyseessä maailman paras näyttelijä. Suurella todennäköisyydellä, kyllä.”

2. Mulholland Drive (2001)
- Ohjaus & käsikirjoitus: David Lynch
- Pääosissa: Naomi Watts, Laura Harring
- Episodin arvostelu
”Mulholland Drive on rikas ja monikerroksinen elokuva, joka jää askarruttamaan pitkään. Toisaalta elokuvaa on myös pidetty sekavana ja käsittämättömänä snobbailuna. Ollaan petytty siihen että liian monet asiat jäävät vaille vastausta. Mulholland Drive on kuitenkin elokuva jossa selviä vastauksia tai selityksiä ei välttämättä olekaan. Elokuvassa annetut johtolangat auttavat selvittämään osan mysteeristä, mutta täysin se ei selviä koskaan. Pöllöt eivät ole sitä miltä ne näyttävät. Tälläkään kertaa.”

1. Parasite (2019)
- Ohjaus: Bong Joon-ho
- Käsikirjoitus: Bong Joon-ho & Han Jin-won
- Pääosissa: Song Kang-ho, Choi Woo-shik, Cho Yeo-jeong
- Episodin arvostelu
”Heltymättömän yhteiskunnalliselle ja omaperäiselle korealaisohjaajalle Bong Joon-holle (Snowpiercer, 2013, Okja, 2017) ei ongelmien osoittelu tai sormen heristely riitä. Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla, Kultaisella palmulla, huomioitu Parasite yhdistää repäisevän veijaritarinan modernin luokkajaon kritiikkiin. Arvaamattomasti etenevä satiiri on sekoitus ymmärtävää ihmiskuvaa ja raivokasta ja näköalatonta mustaa huumoria.”

Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.