A Brief History of Title Design: alkutekstien lyhyt oppimäärä. Katso kiehtova video!

28.11.2012 10:25

Elokuvan ensimmäisinä vuosikymmeninä alkutekstit esittelivät yleensä vain tuotantoyhtiön ja pääosanäyttelijät. 1930-luvulta alkaen alkuteksteihin alettiin kiinnittää enemmän huomiota elokuvan avauskappaleena ja tärkeänä tunnelmanluojana. Taiteelliseen puoleen alettiin panostaa, ja myös tuotantoon osallistuneiden nimet esitettiin kattavammin.

Jotkut ohjaajat, kuten Woody Allen ja Wes Anderson, ovat vakiinnuttaneet oman alkutekstityylin tavaramerkikseen. Eräs kuuluisimmista suunnittelijoista on ollut Hitchcockin luottograafikko Saul Bass, jonka käsialaa on lukuisten alkutekstien lisäksi esimerkiksi Vertigon ikoninen elokuvajuliste.

Tätä omaa taiteenlajiaan ylistämään on tehty myös pariminuuttinen katsausvideo A Brief History of Title Design. Pätkässä vilahtaa täysosumia Vaarallisesta romanssista Dawn of the Deadiin, ja sokerina pohjalla on viime vuosien mainioimpiin alkuteksteihin kuuluva Enter the Voidin avaus.

Lisää herkkuja voi nauttia Art of the Title -saitilla, johon on kerätty kymmenittäin toinen toistaan hienompia alkutekstejä.

Katso kiehtova A Brief History of Title Design tästä:

(Episodi/HM)

Lisää luettavaa