Aki Kaurismäen elokuva sai Cannesissa loistavan vastaanoton – katso tästä lehdistötilaisuus suorana

Kuolleet lehdet on kerännyt ylistäviä kommentteja.

23.5.2023 12:39

Aki Kaurismäen ohjaaama Kuolleet lehdet on saanut hyvän vastaanoton sekä yleisöltä että kansainväliseltä lehdistöltä Cannesin elokuvajuhlilla

Alma Pöysti ja Jussi Vatanen esittävät pääosaa tragikomediassa, joka keräsi yli 2000-paikkaisen Lumière-salin yleisöltä pitkät ja raikuvat aplodit.

Kuolleet lehdet sai heti ensiesityksen päätyttyä ylistäviä kommentteja kansainvälisen lehdistön arvioissa.

Muun muassa kauniiksi, rakastettavaksi ja hyvässä mielessä pienieleiseksi kuvailtu elokuva nousi 3,1 tähdellä kärkeen Screen Dailyn julkaisemassa kansainvälisten kriitikkojen pisteytystaulukossa festivaalin kilpasarjan elokuvista (asteikko 1–4 tähteä). Suljetussa lehdistönäytöksessä elokuva keräsi poikkeuksellisesti aplodit.

Arvioissa kehutaan niin Kaurismäen tutun taidokasta kädenjälkeä, huumoria kuin elokuvan roolitustakin. Ohjaaja-käsikirjoittajan elokuvissa ensi kertaa nähtävät Pöysti ja Vatanen saavat osakseen ansaittua suitsutusta.

The Guardianin Peter Bradshaw kutsuu neljän tähden arviossaan elokuvaa suurisydämiseksi ja kertoo olleensa päähenkilöiden puolella mutkattomammin kuin yhdessäkään toisessa festivaalilla näkemässään elokuvassa.

Yhdysvaltalaisen Deadlinen kriitikko hehkuttaa Kuolleita lehtiä todelliseksi helmeksi ja kertoo löytäneensä festivaalin suosikkielokuvansa.

The Hollywood Reporter kuvailee elokuvaa tragikomediaksi joka hohtaa kuin jalokivi hiekassa, ja elokuva-alan merkittävimpiin julkaisuihin lukeutuva Screen Daily kehuu teosta muun muassa kauniista näyttelijäntyöstä.

Suomalaiskriitikko Kalle Kinnunen kirjoittaa STT:n artikkelissaan Kuolleiden lehtien kuuluvan Kaurismäen parhaisiin elokuviin.

Kuolleiden lehtien virallinen tiedotustilaisuus järjestetään Cannesissa tänään 23.5. klo 12.45 alkaen Suomen aikaa, ja sitä voi seurata suorana festivaalin Youtube-kanavalla.

Cannesin elokuvajuhlat huipentuvat lauantaina 27.5. festivaalin päätösgaalaan, jossa jaetaan muun muassa festivaalin pääpalkinto Kultainen palmu. Gaala alkaa klo 21.30 Suomen aikaa.

Otteita arvioista:

”Suomalaisen elokuvantekijän lempeä elokuva eriparisen kaksikon romanssista tuo hyvän mielen hehkua ja nauraa Putinin uhkalle päin naamaa.”

”Huomasin kannustavani elokuvan sankaria ja sankaritarta sen enempiä ajattelematta, mitä ei ole muiden Cannesissa näkemieni elokuvien kanssa tapahtunut.”

”Elokuva, jolla on suuri sydän.”

– Peter Bradshaw, The Guardian

”Kauniisti näytelty elokuva”

”Hehkuu lämpöä”

– Jonathan Romney, Screen Daily

”Aki Kaurismäki tuo katsottavaksemme festivaalin yleisöön menevimmän elokuvan, eikä siihen tarvita kuin koira ja muutama surullinen laulu.”

”Pelkistettyä ja älykästä. Elokuva, jota on niin kovin helppo rakastaa.”

– Marta Balaga, Cineuropa

“Klassista Aki Kaurismäkeä parhaimmillaan tragikomediassa, joka hohtaa kuin jalokivi hiekassa.”

– David Rooney, The Hollywood Reporter

“Todellinen helmi“

“Taisin juuri löytää vuoden 2023 Cannesin elokuvajuhlien suosikkielokuvani.”

– Pete Hammond, Deadline

”Kivikasvoinen, sydämellinen ja terävä komedia kahdesta kadonneesta sielusta.”

– Steve Pond, The Wrap

”Ohjaajansa pitkän uran parhaita elokuvia, tyypillisen surumielinen, mutta myös erityisen hauska sekä toiveikas teos.”

– Kalle Kinnunen, STT

Suomessa Kuolleet lehdet saa ensi-iltansa 15. syyskuuta.

Lisää luettavaa