Aku Louhimiehen tekemisiä selitetään elämäkertakirjassa taiteellisella tinkimättömyydellä – ”Vika ei ole koskaan ohjaajassa, aina muissa ihmisissä”

Ohjaaja Aku Louhimies ei paljasta yksityiselämästään juuri mitään Satu Jaatisen kirjoittamassa elämäkertakirjassa. Teos keskittyy elokuvien tekemiseen.

Aku Louhimiehen elämäkertakirja oli tekeillä pitkään, ja se saatiin lopulta kauppoihin sopivasti Tuntemattoman sotilaan ensi-illan aikoihin. Kirjoittaja Satu Jaatinen (s. 1972) on tietokirjailija ja toimittaja, joka etuliepeen mukaan on tuntenut Louhimiehen jo 20 vuoden ajan.

Aku Louhimies – Elokuvaunelmia esittelee ohjaajan tuotannon kronologisesti elokuva kerrallaan vuoden 2000 Levottomista alkaen. Mukana on paljon haastateltavia. Ääneen pääsevät muun muassa Eero Aho ja Mikko Kouki, jotka ovat Louhimiehen ystäviä ja yhteistyökumppaneita pitkältä ajalta.

Elämäkerta on syntynyt Louhimiehen kanssa yhteistyössä, ja se on kirjoitettu positiiviseen ja myötäsukaiseen sävyyn. Louhimies tunnetaan monista elokuvatuotantojen aikana syntyneistä riidoista, jotka ovat paisuneet oikeusjutuiksi asti.

Elämäkertakirjassa episodeille annetaan selitykseksi Louhimiehen taiteellinen tinkimättömyys, eikä vika ole koskaan ohjaajassa vaan aina muissa ihmisissä. Kalle Kinnusen ja Jorma Sairasen Daddy Cool -kirjassa Louhimies esitettiin aivan toisenlaisessa valossa.

Jaatinen rakentaa Louhimiehestä kuvan miehenä, joka uppoutuu elokuvantekoon täysillä kuvausten ajaksi, ja silloin kaikki muut käytännön asiat unohtuvat. Kirjoittaja tuskastuu välillä itsekin, kun Louhimiehellä ei ole antaa kirjalle tarpeeksi aikaa, ja häntä on vaikea tavoittaa.

Elokuvaunelmia on sujuvasti kirjoitettu ja selkeästi etenevä teos, jonka lukee nopeasti. Louhimiehen henkilökohtaisesta elämästä, ihmissuhteista ja esimerkiksi syöpäsairaudesta puhutaan säästeliäästi. Vaimo ja avioero ohitetaan nopeasti. Lapsistakin kerrotaan vain, jos he ovat olleet mukana Louhimiehen elokuvissa.

Ei ole huono asia, jos ohjaajan elämäkerta keskittyy elokuvien tekemiseen. Louhimiehestä jää kuitenkin samalla kuva ihmisenä, jolla ei ole mitään muuta elämässä. Tai ehkä hän vain haluaa varjella yksityisyyttään silloinkin, kun hänestä tehdään elämäkertakirja.

Jussi Huhtala

★★★

Aku Louhimies – Elokuvaunelmia. Kirjoittanut Satu Jaatinen. Kustantaja Like. 250 sivua.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut