Al Pacino tekee loistavan roolin vuoden 1989 jännärissä – Nyt sen voi katsoa isolta kankaalta

Sea of Love edustaa eroottisen trillerin lajityyppiä, joka eli kukoistustaan 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa.

25.3.2024 17:00

BioRex Kulttuurikasarmissa Helsingissä majaansa pitävän Pienen elokuvakerhon seuraava elokuva on vuonna 1989 valmistunut eroottinen trilleri Sea of Love.

Al Pacino esittää poliisia, joka jahtaa sarjamurhaajaa New Yorkissa ja joutuu itse mukaan tapaukseen.

Kontaktipalstan ilmoitukseen vastanneita miehiä murhataan toinen toisensa perään New Yorkissa. Etsiväkaksikko alkaa selvittää tapausta yrittämällä houkutella tekijän esiin omalla kumppaninhakuilmoituksellaan. Kun työ sekoittuu samalla yksityiselämään, mikään ei kohta ole enää niin yksinkertaisen selkeää kuin tehtävän alussa. Lisäksi murhaaja iskee jälleen uuteen kohteeseen.

Ohjaaja Harold Becker löysi vangitsevan näkökulman urbaaniin yksinäisyyteen. Vahva käsikirjoitus sekä uskottava roolitus toivat tarinaan vahvasti koetun yksilönäkökulman. Al Pacino on lihaa ja verta eronneena etsivänä, joka hukuttaa unettomuuttaan baaritiskillä.

John Goodman taas uhkuu moraalissaan horjuvan tiimipelaajan uskoa. Ellen Barkin paljastaa vuorostaan minäänsä varovasti, asemansa mukaisesti. Tiheä on myös elokuvan miljöö. Suurkaupungin kadut ja kämpät muodostavat tarinasta erottamattoman tason.

”Eroottinen trilleri, tuo kuoliaaksi vaiettu genre, joka kukoisti 80- ja 90-luvun amerikkalaisessa elokuvassa ja jonka viimeiset kuolonkorahdukset kuultiin televisiossa 90-luvun lopulla”, kirjoittaa Pienen elokuvakerhon alkuperäisjäsen, käsikirjoittaja ja ohjaaja Niklas Lindgren.

”Parhaimmillaan eroottinen trilleri oli 80-luvun estetiikalla kuorrutettua film noiria, huonoimmillaan tirkistelevää ja eksploitatiivista kuonaa, jota kertyi lopulta niin paljon, että se meinasi haudata alleen genren helmet, kuten Lawrence Kasdanin Body Heatin, Brian De Palman Dressed to Killin, Adrian Lynen Fatal Attractionin, Paul Verhoevenin Basic Instinctin ja nyt nähtävän Harold Beckerin Sea of Loven”, Lindgren kuvailee.

Sea of Love esitetään BioRex Kulttuurikasarmissa tiistaina 26.3. klo 18, torstaina 28.3. klo 20 ja maanantaina 1.4. klo 18. Lisätietoja ja lippuja BioRexin sivuilta.

Arvio: Matti Komulainen

Lisää luettavaa