Berliinin elokuvajuhlilla esiteltiin Hillary Clintonin yksityisempi puoli

Yksi Berliinin elokuvajuhlien tungoksisimpia pressitilaisuuksia oli dokumenttielokuvan Hillary lehdistötilaisuus. Paikalla oli luonnollisesti dokumentin aihe, joka sai enemmän kysymyksiä osakseen kuin elokuvantekijä.

27.2.2020 09:00

Ajankohtaiset poliittiset kysymykset kiinnostivat luonnollisesti lehdistöä. Kuten mitä mieltä Hillary Clinton on siitä, että demokraattien presidenttikisaa näyttää johtajan sosialisti.

”Tulen tukemaan ketä tahansa, josta tulee demokraattien ehdokas”, julisti Clinton.

”Pääasia on, että se epäpätevä saadaan pois Valkoisesta talosta.”

Clintonin aiemmasta presidentinvaalikampanjasta ja sen käänteistä riitti myös kysymyksiä. Clintonin mukaan naisehdokkaalla on aina vaikeampaa, mutta tilanne on parantunut nyt hieman hänen ajoistaan, jolloin hän oli ensimmäinen ja ainoa presidentinvirkaan halajava nainen.

Myös Harvey Weinsteinin tuomiosta riitti juttua, samoin kuin siitä, että Weinstein oli tukenut jokaikistä demokraattista presidenttiehdokasta.

Dokumentissa itsessään ei mennä kuitenkaan liikaa näihin mieshahmoihin, koska vaikka Trump oli tuotava esille, hänelle ei haluttu antaa isoa roolia – dokumenttihan on nimenomaan Clintonista. Siinä käydään toki laajalti läpi edellistä presidentinvaalikampanjaa, mutta haastattelujen kautta kartoitetaan ajassa edes taas liikkuen sitä, mitä Clinton on julkisen kuvansa takana.

Ohjaaja Nanette Burstein pyrki neliosaisessa, 252 minuutin elokuvassaan Hillary etsimään uusia ja ennennäkemättömiä puolia hyvin polarisoivaksi koetusta Clintonista. Burstein ja Clinton tekivät seitsemän päivän intensiivisen haastattelusession.

”Hillary Clinton ei määritellyt etukäteen mitään aihetta kielletyksi. Pystyimme puhumaan kaikesta, eikä hän kieltäytynyt vastaamaamasta mihinkään aiheeseen.”

Pyrkimyksenä oli humanisoida Clinton ja etsiä historiallinen kaari hänen pitkästä elämästään.

Clinton sanoi oppineensa paljonkin kokemuksistaan julkisuudessa ja politiikassa:

”Opin olemaan ottamatta henkilökohtaisesti kritiikkiä. Kritiikki on aina otettava vakavasti, mutta ei henkilökohtaisesti.”

Kaikista Clintonin vastauksista kuultaa läpi yleisönsä ottava rautainen ammattilainen, ja livetilanteessa hänen asemaansa nostanut charmikin tulee esille. Hän näkee asemansa antavan edelleen tilaisuuden toimia asioiden puolesta, joista hän välittää:

”Miten luoda Amerikkaan oikeudenmukainen sairausvakuutus? Miten taistella ilmastonmuutosta vastaan? Ja miten saada Trump pois viralta?”

Koska kyseessä on elokuvafestivaali ja Bill Clinton tiedetään innokkaaksi elokuvan ystäväksi, piti kriitikkojen kysyä myös Hillary Clintonin elokuvamausta.

”Katsomme Billin kanssa kaikkea laidasta laitaan. Olemme katsoneet aina mielellämme klassikkoja. Olemme nähneet Casablancan varmaan 40 kertaa. Viimeiseen kymmeneen vuoteen en ole kerennyt elokuviin, mutta nyt aion katsoa väliin jääneetkin elokuvat”, lupasi Clinton.

Teksti ja kuva: Eija Niskanen, Berliini

Lisää luettavaa