Charlize Theron ei halunnut prinsessaksi

Charlize Theron on näytellyt reilussa kolmessakymmenessä elokuvassa siirryttyään mallista näyttelijättäreksi. Kaunotar ei ole pelännyt sukeltaa epämiellyttävien ihmisten rooleihin, ja ne ovatkin jääneet parhaiten ihmisten mieliin. Sarjamurhaaja Aileen Wuornosin rooli Monsterissa toi Theronille Oscarin. Uudessa Lumikissa hän on ulkoisesti kaunis mutta sisältä mätä kuningatar. Näyttelijätär näkee kuitenkin hirviöhahmonsa sisällä kaltoin kohdellun lapsen.

Eteläafrikkalainen Theron, 37, ei osaa verrata pahan kuningattaren hahmoa prinsessarooleihin, sillä hän ei lapsenakaan koskaan kuvitellut olevansa prinsessa. Hänelle olivat tutumpia kotimaansa kansantarut kuin länsimaiset sadut. Hän ei kuitenkaan pidä niitä seksistisinä.

– En halunnut olla prinsessa, halusin olla merenneito. Halusin olla Daryl Hannah Splashissa, Theron muistelee.

– Lapsissa ja heidän mielikuvituksessaan on jotain upeaa. Kun heille opettaa terveet asenteet, he voivat nauttia prinsessaleikeistä ilman, että niitä pitää mitenkään syyllistää. Vaikka me tytöt pidämme kauniista vaatteista ja kengistä, se ei tarkoita ettemmekö olisi fiksuja ja voisi hallita maailmaa.

Theron ei näe haasteellisten, sisäisesti tai ulkoisesti rumien roolien etsimistä mitenkään urheana.

– Tuskin kukaan näyttelijä haluaa vain päästä helpolla. Monimutkaiset hahmot pitävät vireänä. On upeaa ajaa aamulla töihin, ja olla huolissaan siitä, pystyykö tekemään työnsä hyvin. Oma elämäni on niin mukavaa, että tarvitsen kompleksisia hahmoja päästäkseni irti siitä, hän pohtii.

Theron valitsi Lumikki ja metsästäjä -elokuvan kuningatar Ravennan roolin, koska näki potentiaalin ikonisen tarinan mullistamisessa.

– Olen oppinut, ettei ole puhtaasti pahoja ihmisiä. Haasteemme oli olla olematta mustavalkoisia, kaksi sotaan ryhtyvää vastakohtaa. Halusimme esittää naisia, joilla on joitakin maagisia piirteitä, mutta jotka on ankkuroitu todellisuuteen ja joiden tunteisiin katsojat voivat samastua, hän kertoo viitaten omaan kuningattareensa ja Kristen Stewartin Lumikkiin.

Ilkeä kuningatar kuvataan yleensä turhamaiseksi, mutta Theron yhdisti kauneuden valtaan. Sekä Lumikki että Ravenna menettävät äitinsä kahdeksanvuotiaina, mutta Lumikin äiti on ruokkinut tyttärensä sisäistä hyvyyttä. Ravenna riistetään äidiltään morsiameksi kuninkaalle, ja muutaman vuoden kuluttua hänet sysätään syrjään uuden lapsimorsiamen tieltä. Ravenna kasvaa uskoen, että ainut keino olla voimakas on olla nuori ja kaunis, ja että miehet käyttävät häntä hyväkseen. Vuosisatoja myöhemminkin hän elää näiden oppien mukaan.

– Kun Ravenna katsoo peiliin ja näkee ikääntyvänsä, hän ei sure ulkomuotoaan. Hän suree voimansa katoamista. Ravenna tarvitsee Lumikin sydämen, mutta luulen, että hän tajuaa haluavansa jotain mitä ei voi varastaa toiselta, eli hyvän ja jalon sydämen, Theron armahtaa julmaa hahmoaan.

– En ole koskaan näytellyt sellaista ikääntymistä. Sitä ei voi tehdä vain meikillä, se pitää yrittää elää. Erilaiset lisäkkeet jähmettivät kasvoni, ja kesti pari päivää keksiä, miten tuon tunteet esille. On vaikea työskennellä hienovaraisesti, kun naama on lateksin peitossa. Kuvasimme paljon testejä, joissa kokeilin erilaisia ilmeitä. Se nauratti kaikkia.

Toimittanut: Jouni Vikman
Haastattelu: Universal

Lue lisää Lumikki ja metsästäjä -elokuvasta uudesta Episodista 7/2012! Ilmestyy 8.6.2012.

Aiheeseen liittyvät jutut