Citizen Kane menetti 100 prosentin tuoreutensa Rotten Tomatoesissa – Paddington 2 on parempi elokuva

Karhuherra potkaisi Rosebudin kumoon!

28.4.2021 11:03

Elokuvamaailmassa tapahtui kummallisuuksia. Vuonna 1941 ensi-iltansa saanut Orson Wellesin mestariteos Citizen Kane menetti Rotten Tomatoes -sivustolla 100 prosentin tuoreusarvonsa.

Joku oli löytänyt elokuvan 80 vuotta vanhan Mae Tineen kirjoittaman arvion, joka ei ollutkaan niin myötämielinen, joten tuoreusarvo romahti. Arvio löytyi 7.5.1941 julkaistusta Chicago Tribunesta.

Lue arvio täältä.

Fresh/Rotten-arvo muodostuu siitä, kun kriitikot napsauttavat arvionsa perään joko Fresh- tai Rotten-namiskaa. Se on ikään kuin suositteluprosentti, eli nyt 99 % kriitikoista suosittelee Citizen Kanea.

Laadustahan tämä prosenttiarvo ei välttämättä kerro mitään, sillä moni elokuva on saanut numeraaliseksi keskiarvoksi 3/5 tai jopa alle, mutta ne ovat kuitenkin keränneet yläpeukkuja, joten teokset saattavat olla hyvinkin korkealla RT:n tuoreuslistalla. Kannattaa siis aina tarkistaa myös elokuvan numeraalinen arvo.

Oli miten oli mutta nyt muun muassa Paddington 2:n (2017) tuoreusprosentti on parempi. Karhuherra viilettää täydellä 100 prosentin arvollaan kärkipaikoilla.

Pakosti parempi leffa siis? No ei, koska kaikki on subjektiivista. Hauskahan tämä Rotten Tomatoesin systeemi silti on.

Muita 100 prosentin leffoja ovat muun muassa tuore Oscar-ehdokas Rämpyläleiri: Vammaisten vallankumous, Jonathan Demmen ohjaama Talking Headsin keikkaleffa Stop Making Sense sekä Black Narcissus (1947).

Lähde: Consequence of Film

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia