Dinosaurusten viimeinen matka – Jurassic-saagan päätös on ilmestynyt pidennettynä versiona

Jurassic-saaga on koskettanut vuosien varrella suurta määrää elokuvakävijöitä. Nyt on kuitenkin tullut aika sanoa jäähyväiset hirmuliskoille – tarinan tekijät kertovat kokemuksistaan pidennetyn päätösosan parissa.

26.10.2022 08:00

Lentokone tärähtelee pyörien koskettaessa Maltan lämmintä maaperää elokuisen matkustusaamun päätteeksi. Universal Pictures -studion auto kiidättää kauniin Vallettan kaupungin sydämeen, jossa sijaitseva hotelli toimii seikkailun päämajana. On aika suunnata kansainvälisistä kollegoista koostuvan joukon sekaan ja aloittaa virallisesti yhteinen kokemusviikkomme.

Tutustumismielisen rupattelun keskiöön nousee nopeasti myös aihe, jonka tiimoilta kaikki ovat saapuneet Välimeren historiaa hehkuvan saarivaltion kamaralle. Yksi viimeisen kolmen vuosikymmenen suosituimmista tieteiselokuvatarinoista on nivoutunut tunnerikkaaseen loppuunsa kahden trilogian myötä, mikä on merkittävä asia jo itsessään. Mutta kun yleisöä hemmotellaan vielä lisää päätösosan pidennetyllä versiolla, on kyseessä ilman muuta huomion arvoinen tapahtuma.

Juhlahumun aiheena on tietenkin Jurassic World: Dominion. Dinosaurusten täyteinen saagan viimeinen osa sai Suomen ensi-iltansa 8. kesäkuuta, ja nyt seikkailun ystävillä on mahdollisuus syventyä sen tarinaan vielä entistä paremmin. Elokuvan pidennetty versio on juuri rymistellyt Suomen kotiteatterimarkkinoille.

Päätösosaa rakentamassa

Jurassic World: Dominionin erikoisversio tarjoaa teattereissa nähtyyn julkaisuun nähden yhteensä 14 minuutin verran lisäkatseltavaa. Lisätyt ja pidennetyt kohtaukset tuovat enemmän kontekstia sekä elokuvan että koko franchisen kerrontaan. Ne myös tekevät joidenkin hahmojen kohtaamisista entistäkin monitahoisempia.

DeWanda Wise.

Maltan paahtavan auringon syleilyssä oli tunnelmallista suunnata keskustelemaan aiheesta upeaan 1600-luvun Villa Bighi -rakennukseen. Kysymysten äärelle saapuivat ohjaaja-käsikirjoittaja Colin Trevorrow, tähdet Bryce Dallas Howard ja DeWanda Wise sekä Maltan elokuvasäätiön päämies Johann Grech. Kaikkien sanaisessa arkussa oli rutkasti mielenkiintoista jaettavaa kokemuksista ja näkemyksistä Jurassic-maailman parissa.

Hyväntuuliset Howard ja Wise, jotka esittävät dinosaurusaktivisti Clairea ja pilotti Kaylaa, tutustuivat franchiseen hyvin eri tavoin. Howard lumoutui tarinasta jo vuonna 1993, kun Jurassic Park -elokuva sai ensi-iltansa. Wise puolestaan ahmi sekä elokuvat että Michael Crichtonin alkuperäisromaanin hieman ennen rooliinsa astumista.

Dominionista tekee erityisen se, että tarina tuo yhteen sekä uuden että vanhemman sukupolven tekijät. Se sidostaa 90-luvun trilogian toimivasti Jurassic World -trilogiaan hahmojensa kautta; alkuperäiselokuvien näyttelijöiden saaminen mukaan elokuvaan oli aina ohjaaja Trevorrow’n suunnitelma. Toteutukselle täytyi vain löytää luonnolliselta tuntuva tarinakaari. Tällainen yhteistyö oli ollut myös Howardin unelma, joskaan hän ei ikinä uskonut sen todella käyvän toteen.

– On kerrassaan tavattoman upeaa, että saimme elää ja tehdä tämän elokuvan yhdessä sellaisena maailman aikana, jona ihmiset joutuivat olemaan erillään toisistaan, hän kertoo ensimmäisestä elokuvatuotannosta, joka pääsi palaamaan takaisin kuvaustensa pariin pandemian iskettyä alan ovet säppiin.

Giganotosaurus ja Tyrannosaurus rex.

Wise myötäilee Howardin lausuntoa. Uutena tulokkaana hänestä oli kiintoisaa päästä luomaan hahmolleen taustatarinaa omassa mielessään. Wise paljastaakin Episodille yksinoikeudella, millaiseksi hän ajattelee Kaylan ja Leonardiksi nimetyn lystrosauruksen välit. Kaksikko nähdään Dominionissa Maltan mustan dinosauruspörssin osuuden aikana. Wisesta heillä on ollut jo pidemmän aikaa käynnissä ovela huijausoperaatio, jonka puitteissa Kayla myy ja hankkii Leonardin toistuvasti takaisin itselleen.

– Näin rakensin [heidän suhteensa] aina päässäni, koska ei [Kayla] luopuisi siitä missään nimessä kokonaan, Wise selventää nauraen alamaailmaan sijoittuvaa kohtausta, jota myös pääsee näkemään Dominionin pidennetyssä versiossa entistä enemmän.

Valot, kamera, dinoja!

Ja mitä olisi Jurassic-elokuva ilman uusia dinosaurustuttavuuksia? Tiedusteltaessa mikä Dominionissa esitellyistä uusista esihistoriallisista eläimistä oli Trevorrow’n suosikki, hän nostaa esiin pitkäkyntisen therizinosauruksen. Kyseistä hirmuliskoa ei ole aikaisemmin nähty valkokangastuotannoissa, joten Trevorrow oli innoissaan päästessään ensimmäisenä määrittelemään sen ulkomuotoa elokuvayleisöille.

Hän kuitenkin painottaa, että elokuvassa nähtävät otukset eivät ole mielikuvituksen tuotetta. Franchisen suurimpia hienouksia onkin hänestä nimenomaan se, että tuotantotiimi on voinut nojata suunnittelutyössään läpi kymmenien miljoonien vuosien säilyneisiin todistusaineistoihin todella eläneistä dinosauruksista. 

– Mahtavaa on se, että en luonut yhtäkään [elokuvan dinosauruksista], ne olivat oikeasti olemassa ja ne olivat oikeasti täällä, hän selittää.

Jurassic World: Dominion – ja erityisesti sen uutukainen pidennetty erikoisversio – on ollut Trevorrow’lle suuri intohimoprojekti. Paluu Maltalle seikkailun kulisseihin tuntuikin hänestä jälleen hienolta; saaren katoilla ja kaduilla kuvattiin elokuvan sydäntä tykyttävä takaa-ajo-osuus, josta hän on oikein ylpeä.

Myös toimittajaryhmä pistettiin sukeltamaan toden teolla kohtauksen syövereihin. Ohjelmaan kuului vierailu historialliselle St Georgen aukiolle, jolla Owen (Chris Pratt) pakenee dinosauruksia moottoripyörän selässä ja jolla komeilee nyt Blue-raptorin patsas. Sitten vuorossa oli vauhdikas stunttikokemus merenkäyntimuseon tiloissa, joissa Claire joutuu jännittävään kiipeliin niin ikävän konnattaren kuin vaarallisen sauruksen kanssa. 

Stunttikoulutuksen, lähitaistelun sekä katolla juoksentelun ja hyppimisen lomassa – toimittajat pääsivät eläytymään Clairen pakokohtaukseen Dominionin stunttitiimin osaavassa opastuksessa – ehti onneksi myös vaihtaa muutaman sanasen elokuvan päästunttimiehen, Steven Grantin kanssa.

Bryce Dallas Howard.

James Bondin, Tähtien sodan ja Game of Thronesin parissa aiemmin työskennellyt Grant kertoo olleensa todella vaikuttunut elokuvan noin 20-minuuttisesta Maltan toimintaosuudesta. Se kuvattiin kahden eri tiimin voimin osittain paikan päällä Vallettassa ja osittain Lontoon Pinewood-studiolla. Pidennetty versio tuo siihenkin vielä omat ennennäkemättömät lisänsä. 

– [Tuotannolla] oli hienot lavasteet rakennettuina Lontoossa ja upeat lokaatiot täällä. Niiden yhteen sulauttaminen toimi todella hyvin. Katsoessani elokuvaa oli mahdotonta sanoa mikä osio oli kuvattu missäkin.

Hirmuliskojen perintö

Kuten Dominionin parissa työskennelleet talentit kaikki vuorollaan kertovat, Maltan saarella oli valtava merkitys tarinan henkiin herättämiselle. Maltan elokuvasäätiön johtomies Johann Grech oli innoissaan ja ylpeä tieteissaagan valittua saarivaltion yhdeksi merkittävistä tapahtumapaikoistaan.

Tämä on nimittäin ensimmäinen kerta, kun Malta pääsee näyttelemään aidosti omaa itseään eikä toimi vain näyttävänä kulissina jollekin muulle lokaatiolle. Grech uskookin vakaasti, että Maltalla on vielä kirkas yhteistyötulevaisuus erilaisten suurtuotantojen parissa.

Jurassic World: Dominionin pidennetyn version saapuminen nostattanee dinosaurusintoa varmasti tehokkaasti myös täällä viileämmässä Pohjolassa. Yksi aikakausi tulee sen myötä vauhdikkaan nostalgiseen päätökseensä ja se herättelee samalla myös pohtimaan historian kiertokulkuista luonnetta. Rakastettu saaga ansaitsee kunnollisen joutsenlaulun – vai pitäisikö sanoa T-rexin karjahduksen? – ja sellaisen Dominion onneksi tarjoaakin, varsinkin kokopitkässä komeudessaan.

Teksti: Ira Hurskainen, Malta
Kuvat: Universal Pictures International

Lisää luettavaa