DocPoint tulee taas – elokuvien lisäksi luvassa laaja joukko kansainvälisiä tekijävieraita

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali palaa elokuvateattereihin alle kahden viikon kuluttua. Yltäkylläisen dokumenttielokuvaohjelmiston lisäksi yleisö saa mahdollisuuden tavata kansainvälisiä elokuvantekijöitä. Festivaalille saapuu yli 20 tekijävierasta ympäri maailmaa.

19.1.2023 19:00

How Dare You Have Such a Rubbish Wish -elokuvan ohjaaja Mania Akbari on iranilainen elokuvantekijä ja taiteilija, jonka teokset ovat käsitelleet mm. naisten oikeuksia, seksuaalista identiteettiä, kehonkuvaa ja traumoja. Aiheet, joita Akbari käsittelee, ovat tehneet hänestä yhden Iranin puhutuimmista elokuvantekijöistä. Iranista vuonna 2011 karkotettu Akbari asuu tällä hetkellä Lontoossa. Hänen provokatiivisia ja vallankumouksellisia elokuviaan on esitetty lukuisilla elokuvafestivaaleilla.

Jannik Splidsboel on tanskalaissyntyinen elokuvaohjaaja. DocPointin ohjelmistossa nähdään hänen viimeisin ohjaustyönsä, CPH:DOX-festivaalilla NORDIC:DOX-sarjan voittanut kiehtova henkilökuva Being Eriko sekä grönlantilaisnuorista virkistävällä otteella kertova ja palkintoja kahminut TSUMU – Where Do You Go With Your Dreams?, jossa hän on toiminut tuottajana.

Gianluca Matarrese saapuu DocPointiin kahden dokumentin kanssa. The Last Chapter sai maailman ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla, missä se voitti The Queer Lion -palkinnon. Intiimi elokuva alkaa Matarresen ja hänen masterinsa Bernardin BDSM-suhteen kuvauksena, mutta muuttuu pian jälkimmäisen laajemmaksi henkilökuvaksi, jossa sivutaan niin AIDS-kriisiä kuin tragedioihin päättyviä rakkauksia. Fashion Babylon sijoittuu muotimaailmaan ja sen keskiössä ovat drag-taiteilija Violet Chachki, tyyli-ikoni Michelle Elie ja taiteen moniottelija Casey Spooner.

Aavemaisen runolliseksi kuvatun The Faithful: The King, the Pope, the Princess -dokumenttielokuvan ohjaaja Annie Berman saapuu festivaalille New Yorkista. Hänen elokuviaan, performanssejaan ja installaatioitaan on ollut esillä maailmanlaajuisesti.

Álfrún Örnólfsdóttir ja hänen elokuvansa Band tuovat synkkään Suomen talveen ripauksen islantilaista avantgarde-tunnelmaa. Band kertoo Örnólfsdóttirin ja hänen kahden ystävänsä muodostaman The Post Performance Blues Bandin tarinan. Yhtye ei koskaan saavuttanut suurta suosiota keikkailemalla, mutta uusia faneja syntyy varmasti tämän hervottoman hauskan dokumenttielokuvan kautta, joka kertoo vuodesta jona keski-ikäisten naisten trio päätti tavoitella maailmanvalloitusta.

João Caçador ja Lila Fadista saapuvat festivaalille tähdittämänsä It’s Not Fado, it’s Faggot Fado -lyhytdokumentin myötä, jota he tähdittävät. Fado-musiikin konventioita myllertänyt duo tekee live-keikan DocPointin Queer-illassa. Portugalista saapuu myös autoja tuunaavista siirtolaismiehistä kertovan Périphérique Nord -elokuvan ohjaaja Paulo Carneiro.

DocPoint järjestetetään 31.1.–5.2.2023.

Kaikki festivaalille saapuvat tekijävieraat on esitelty laajemmin festivaalin vierassivuilla.

Lisää luettavaa