Dvd-julkaisun hinta nousi nettihuutokaupassa yli 600 euroon – Episodi tavoitti ostajan: ”Täytyy pitää tipaton loppuvuosi”

Tällä harvinaisuudella on hintaa.

19.2.2023 21:40

Oma dvd-kokoelma kannattaa syynätä huolellisesti läpi. Vaikka kirpputorit ovat pullollaan Bengalin tiikeriä ja Paksuna -elokuvaa, tietyt pienen erän julkaisut ovat arvossaan keräilijöiden keskuudessa.

Nettihuutokauppa huuto.netissä yksi dvd-harvinaisuus nousi 620 euroon. Elokuvan lähtöhinta oli 70 euroa. Elokuva oli Cy Endfieldin ohjaama Salaperäinen saari, vuodelta 1961. Päärooleissa nähdään Michael Craig, Joan Greenwood ja Michael Callan.

Elokuva ei ole saanut Suomessa koskaan toista julkaisua, mutta ulkomailla siitä on saatavilla painoksia halvemmallakin.

Keräilijät kuitenkin tietävät, että mikä tahansa painos ei kelpaa, vaan sen täytyy olla juuri se oikea. Salaperäisen saaren tekee harvinaiseksi pieni painos: se julkaistiin vuonna 2002, eli silloin kun dvd otti vasta ensi askeliaan kuluttajien keskuudessa. Jotkut saattavat kerätä sitä myös siksi, että se on osa Egmont-julkaisujen sarjaa.

Elokuvalla oli neljä huutajaa. Episodi tavoitti huudon voittaneen keräilijän, joka suostui antamaan lyhyen kommentin nimettömänä.

”En ole maksanut aiemmin lähellekkään tämmöisiä summia yksittäisestä dvd- tai blu-ray-julkaisusta”, hän kertoo ja toteaa, että yleensä kalleimmat ostokset ovat olleet noin 100 euron molemmin puolin.

Salaperäistä saarta olen etsinyt vuosia, eikä se ole ikinä omalle kohdalle sattunut. Se on ainoa puuttuva Ray Harryhausenin suomikantinen dvd-julkaisu, joka minulta on puuttunut, niin pitihän tuo nyt vihdoin saada. Täytyy pitää tipaton loppuvuosi, niin ei tunnu niin pahalta kirpaisulta lompakossa.”

Ostaja ei pidä hintaa täysin tuulesta temmatulta. Hän huomauttaa, että esimerkiksi vhs-keräilijät ovat maksaneet vastaavia summia useamminkin. Ostaja on kuullut, että Tronin (1982) suomijulkaisu olisi myyty 1700 eurolla.

”Maltti on valttia keräilyssä yleensä, eikä tätä järjellä voi selittää. Oma mottoni on: tartu tilaisuuteen, kun sellainen tulee”, tyytyväinen ostaja päättää.

Lisää luettavaa