Krzysztof Kieślowskin ylistetty elokuvatrilogia on nyt HBO Maxissa – ”ei ole täysin kestänyt aikaa”

IMDb-arvosanat ovat 7,9, 7,6 ja 8,1.

19.12.2022 13:03

HBO Maxista voi nyt katsella arvostelumenestykset Kolme väriä: Sininen (1993), Kolme väriä: Valkoinen (1994) ja Kolme väriä: Punainen (1994). Ohjaajana kaikissa kolmessa elokuvassa toimii Krzysztof Kieślowski.

Kolme väriä: Sininen -elokuvan kohtalokkaassa auto-onnettomuudessa Julie menettää miehensä, maineikkaan säveltäjän, ja 5-vuotiaan tyttärensä. Elämä näyttää tyhjät kasvonsa. Julie muuttaa Pariisiin jossa hän yrittää unohtaa kaiken ja aloittaa uuden elämän. Mutta hän ei pääse eroon miehensä musiikista. Patricen työtoveri Olivier tarjoutuu viimeistelemään keskeneräisen konserton, vaikka Julie ei pidä ajatuksesta. Tie itsenäiseen elämään ja vapauteen ei ole helppo. Väritrilogian ensimmäisessä osassa Kieslowski pohtii ihmisen ikuista vapaudenkaipuuta. Pääosan näyttelee upeasti Juliette Binoche.

Kolme väriä: Valkoinen on trilogian keskimmäinen osa, ja se kertoo tasa-arvosta. Onko sitä ja missä? Puolalainen kampaaja Karol ja ranskalainen valokuvamalli Dominique ottavat avioeron. Dominique voittaa oikeudenkäynnin ja Karol menettää kaiken; kampaamon, rahat ja ennen kaikkea Dominiquen rakkauden. Pariisin metrossa Karol tapaa maanmiehensä, joka järjestää hänet matka-arkussa takaisin Puolaan. Entinen kotimaa elää kommunismin jälkeistä sekasortoa jossa kaikki liiketoimet ovat mahdollisia, monet laittomatkin. Äkkirikastunut ja katkera Karol alkaa hautoa kostosuunnitelmia.

Elokuvasarjan viimeisessä osassa Kolme väriä: Punainen liikutaan punahehkuisessa Genevessä. Kiireinen, nuori opiskelija Valentine törmää autollaan koiraan. Koska kaulapannassa on nimi, Valentine vie haavoittuneen eläimen sen omistajalle. Tämä on eläkkeellä oleva tuomari Kern, joka Valentinen hämmästykseksi ei piittaa koiransa kohtalosta. Sen sijaan hän salakuuntelee naapuriensa puhelinkeskusteluja. Ensihämmennyksestä huolimatta heidän välilleen syntyy psykologinen jännite, ja ystävyys syvenee kun tuomari alkaa uskoutua Valentinelle.

Episodin Jussi Huhtala arvosteli elokuvien dvd- ja blu-ray-julkaisun neljän tähden veroiseksi:

Kolme väriä on vaikuttava elokuvatrilogia, mutta se ei ole täysin kestänyt aikaa. Vaikka Kieslowski nosti naisia päärooleihin, miesten näkökulma usein korostuu, ja jotkut asetelmat tuntuvat 2020-luvun vinkkelistä vanhentuneelta. Muodoltaan elokuvatrilogia kuitenkin hipoo täydellisyyttä.”

Alla trailerit. Lue myös: Lähde: Henry Cavillista tuli pelinappula Dwayne Johnsonin valtapelissä – Teräsmies-paluusta ei ollut edes sopimusta – Episodi.fi

Lisää luettavaa