Edvin Laineen Tuntematon sotilas ilmestyi vihdoin blu-rayna

Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan tultua teattereihin saadaan heti perään Edvin Laineen vuoden 1955 versiosta odotettu blu-ray-julkaisu.

Yli 60 vuoden takaista ensimmäistä filmatisointia on kiinnostava verrata Louhimiehen moderniin näkemykseen.

Laineen Tuntematon markkinoidaan 4K-restauroituna versiona. Se onkin skannattu 4K-tarkkuudella ja ilmestyy paitsi Full HD -blu-rayna myös dvd-julkaisuna mutta ei ainakaan tässä vaiheessa 4K Ultra HD -muodossa. 4K on siksi tässä yhteydessä hieman harhaanjohtava käsite, sillä tavallisen blu-rayn resoluutio on vain puolet siitä.

Kuvanlaatu on joka tapauksessa hyvä, ja Laineen Tuntematon sotilas on viimein siinä muodossa tallenteena, että se kannattaa hankkia omaan leffahyllyyn. Aiemmat dvd-julkaisut ovat olleet teknisesti valitettavan heikkolaatuisia.

Lisämateriaalina on vanhoja lyhytelokuvia, joissa kerrotaan panssarivaunukalustosta ja Äänislinnan valtauksesta sekä juhlistetaan Suomen 25-vuotista itsenäisyyttä. Erikoisena ylimääräisenä ekstrana tulee vielä palanen filmiä, joka on peräisin elokuvan alkuperäisestä esityskopiosta. Lisämateriaali on mukana vain blu-raylla.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★
Blu-ray ekstrat ★★★

Tuntematon sotilas. Suomi 1955. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 10.11.2017.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut