Elokuvateatteriketju AMC kieltäytyy esittämästä jatkossa Universalin elokuvia – AMC omistaa myös Finnkinon

AOP

Tällä saattaa olla tuhoisia vaikutuksia puolin ja toisin.

Variety kertoo, että maailman suurin elokuvateatteriketju AMC ei aio enää jatkossa esittää Universal Studiosin elokuvia teattereissaan. Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, koskeeko päätös myös tytäryhtiöitä, kuten Finnkino, Odeon tai Starplex Cinemas.

Kaikki lähti siitä, kun NBCUniversalin toimitusjohtaja Jeff Shell lupasi, että yhtiön elokuvat saavat jatkossa ensi-iltansa elokuvateattereiden lisäksi myös Premium Video on Demandina. Se tarkoittaa sitä, että ensi-ilta -elokuva olisi myös vuokrattavissa korkeampaan hintaan.

Universal julkaisi Trolls World Tour -elokuvan tällä tavalla. Vuokraus maksoi 19,99 dollaria ja elokuvaa pystyi katsomaan kaksi vuorokautta. Studion mukaan elokuva sai 100 miljoonan dollarin edestä vuokrauksia. Elokuva oli siis koronan aikana valtavan tuottoisa ilman riippuvuutta elokuvateattereista.

Variety huomauttaa, että ennen pandemiaa studiot ovat aina odottaneet ainakin 90 päivää enennen kuin elokuva siirtyy teattereista digitaaliseen muotoon.

AMC-teatterien toimitusjohtaja Adam Aron ei hyväksy tätä. ”Universalin toiminta ei jättänyt meille vaihtoehtoa. Siitä syystä tästä hetkestä lähtien AMC ei enää esitä yhtään Universalin elokuvia missään teattereissaan Yhdysvalloissa, Euroopassa tai Lähi-idässä.” Hän sanoo, että politiikka koskee kaikkia Universalin elokuvia.

Päätös on sinänsä ymmärrettävä. Universal saa elokuvista enemmän, jos vuokraa ne itse omissa palveluissaan, mutta AMC-teatterit menettäisivät suurimman kilpailuvaltin, joka heillä on: mahdollisuus näyttää elokuvat heti.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut