Ensi kertaa Suomen tv:ssä: ”Realistisimpia sotaelokuvia, joita on vuosikausiin tehty” – Vuoden 2019 elokuva perustuu tositapahtumiin

IMDb-arvosana 6,8.

21.1.2023 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2019 valmistunut sotaelokuva The Outpost.

Vuonna 2009 satojen talebansoturien joukko hyökkäsi Afganistanin vuoristossa eristyksissä sijaitsevaan sotilastukikohtaan. Joukko amerikkalaissotilaita ja näiden afgaanitukijoukkoja puolusti asemaa ylivoimaista vihollista vastaan verisessä taistelussa.

Pieni urhojoukko puolustamassa linnoitustaan keskellä erämaata tuo mieleen monen lännenelokuvan lähtökohdan. Toiminnallisena, vauhdikkaasti kuvattuna taisteluna The Outpost onkin vallan mainio sotaleffa.

The Outpost lässähtää kuitenkin elokuvana pahasti naamalleen, kun se lopputekstien myötä alkaa korostaa tositarinapohjaisuuttaan.

Ongelmana ei suinkaan ole tähtilipun liehutus. Pahempi asia on, että roolihahmojen takana olevien oikeiden henkilöiden esittelyn aikana tajuaa, ettei elokuva ole onnistunut kunnolla rakentamaan kenestäkään elävää, tunnistettavaa ihmistä.

Kaikki ovat samaa sankarimateriaalia, joka kärvistelee leirin rutiineissa, sanailee äijämäisen karkeasti, tuskailee puhelimessa eroa rakkaistaan ja ammuskelee vuorenrinteden näkymätöntä vihollista. Leffasta nauttii enemmän, jos keskeyttää katselun helikopterien lentäessä lopussa.

Ohjauksesta vastaa Rod Lurie (The Contender, Viimeinen linnoitus). Pääosissa näyttelevät Scott ”Clintin poika” Eastwood, Caleb Landry Jones ja Orlando Bloom.

Episodin ensi-ilta-arviossa The Outpost sai neljä tähteä.

”Realistisimpia sotaelokuvia, joita on vuosikausiin tehty. Se on rehellinen kuvaus sodan raakuudesta ja sotilaallisesta urheudesta”, Niko Ikonen kirjoitti.

The Outpost nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa. Elokuva esitetään Subilla lauantaina 21.01.2023 klo 21.00. Katso traileri alta.

Arvio: Jouni Vikman

Lisää luettavaa