Eteläkorealainen kansalaisjärjestö iski Disneytä monopoliaseman hyväksikäyttöepäilyllä Frozen 2:n takia

Disney jyrää maailmalla.

2.12.2019 20:00

Soulissa, Etelä-Koreassa majapaikkaansa pitävä kansalaisjärjestö väittää Disneyn uutuusanimaation Frozen 2:n rikkovan maan antimonopolilakeja. Järjestö väittää, että elokuvaa esitettiin 88 prosentissa eteläkorealaisista elokuvateattereista. Se on heidän mukaansa lainvastaista.

Frozen 2 on tienannut jo 61,2 miljoonaa dollaria Etelä-Koreassa. Sen ensi-ilta oli maassa 23. marraskuuta. Etelä-Korea on elokuvan kolmanneksi suurin markkina-alue.

USA:ssa leffa on tienannut 287,6 miljoonaa ja Kiinassa 90,5 miljoonaa dollaria.

Public Welfare Committee -niminen kansalaisjärjestö väittää, että elokuvaa näytettiin 88 prosentissa maan elokuvateattereista sen ensi-iltapäivänä. Etelä-korean monopolien vastaisten lakien mukaan yksikään henkilö tai studio ei saa kansoittaa yli 50 prosenttia maan teatterisaleista.

Laki ei kuitenkaan puutu yksittäisen elokuvan esittämiseen yli 50 prosentissa teattereista. Etelä-Koreassa on jo aikasemmin käyty keskustelua Disneyn valta-asemasta maan markkina-alueella.

Etelä-Korean kulttuuriministeri Park Yang-woo on jo ehdottanut uutta lakia, jonka mukaan kotimaisia elokuvia suojellaan asettamalla 50 prosentin säädös myös yksittäisille elokuville. Laki odottaa vahvistamista.

Teatterien omistajat vastustavat ehdotettua lakiasetusta, sillä se vaikuttaisi heidän bisnekseensä negatiivisesti.

Lähde: The Hollywood Reporter

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia