FBI testasi asetta – Alec Baldwinin tarina ei täsmää Rust-ampumisen tutkinnan kanssa

Oikeusjuttuja riittää setvittäväksi.

15.8.2022 17:36

Rust-lännenelokuvassa sattunut traaginen vahingonlaukaus tapahtui jo lähes vuosi sitten. Alec Baldwinin ase laukesi kohtausta valmisteltaessa, ja osui pääkuvaaja Halyna Hutchinsiin.

Päätähti Baldwinin kädessä pitämästä aseesta lähtenyt luoti osui myös ohjaaja Joel Souzaan. Hutchins kuoli tapauksen vuoksi, mutta Souza selvisi loukkaantumisella.

FBI käynnisti tapauksesta tutkinnan, ja tutkinta on nyt valmis. Siitä saadut johtopäätökset ovat ristiriidassa Baldwinin lausunnon kanssa, sillä hän kiisti painaneensa aseen liipaisinta.

FBI:n raportin mukaan aseella ei olisi voinut ampua, ellei sen käsittelijä Baldwin olisi painanut liipaisinta. Johtopäätökseen FBI tuli testatessaan täsmälleen kuvauksissa käytettyä asetyyppiä.

FBI oli kokeillut pitää F.lli Pietta -revolverin iskuria eri asennoissa. Silti aseella ei voinut ampua ilman liipaisimen painamista. Baldwin on puolestaan kertonut aiemmin, että ase laukesi hänen päästäessä iskurista irti.

Syyttäjä tulee jossain vaiheessa arvioimaan FBI:n raportin ja muiden tietojen pohjalta, nostetaanko Baldwinia vastaan oikeusjuttu.

Baldwin on joutunut Rustin ampumistapauksen vuoksi useiden muidenkin oikeusjuttujen keskipisteeseen. Marraskuussa 2021 kuvausryhmän jäsen Serge Svetnoa haastoi Baldwinin ja elokuvan tuotantoyhtiön oikeuteen. Svetnoa vaatii vahingonkorvauksia ja syyttää Baldwinia ja muita tuottajia ainakin sillä perusteella, että he olivat tietoisia toimintansa haitallisuudesta.

Toinen tuotannon jäsen Mamie Mitchell nosti kanteen alle viikkoa myöhemmin väittäen, että Baldwin pelasi ”venäläistä rulettia ladatulla aseella”. Hän väitti myös, että hän ampui aseella ”tahallaan, ilman syytä tai tekosyytä”.

Hutchinsin perhe nosti Baldwinia vastaan niin ikään oikeusjutun, jossa syytetään myös asemestari Hannah Gutierrez Reediä ja apulaisohjaaja David Hallsia. Kanteessa väitetään, että Baldwin ja jotkin kuvausryhmän jäsenet ”olivat tietoisia ampuma-aseiden turvallisuusongelmista, joita oli ilmennyt kuvauksissa”.

Lue myös: Alec Baldwin antoi ymmärtää syyttäjiensä olevan rahan perässä – ”Miksi haastaa ihmisiä oikeuteen, jos et aio saada rahaa?” – Episodi.fi

Lähde: Cinemablend

Lisää luettavaa