”Häiritsevä ja omaperäinen katselukokemus” – Pohjoismaiden elokuvapalkinto meni Islantiin

Palkinto jaettiin tänä vuonna Helsingissä.

2.11.2022 09:22

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2022 elokuvapalkinto on myönnetty islantilaiselle elokuvalle Lamb, jonka on ohjannut Valdimar Jóhannsson. Käsikirjoittajina toimivat Jóhannsson ja Sjón ja tuottajina Hrönn Kristinsdóttir ja Sara Nassim.

Palkinnonsaaja julkistettiin Pohjoismaiden neuvoston syysistunnon yhteydessä Helsingissä tiistaina 1. marraskuuta.

Pohjoismaisen juryn perustelujen mukaan ohjaaja luo Lamb-elokuvassa ainutlaatuisen tarinan menetyksestä, surusta ja kauhusta. Tämä hyvin omintakeinen tarina tarkastelee klassisia aiheita: ihmisen ja luontoäidin vuorovaikutusta sekä luonnonvoimien uhmaamisen seurauksia. Lisäksi se käsittelee vanhemmuuden kauneutta ja raadollisuutta sekä äärimmäisiä toimia, joihin ihminen saattaa ryhtyä suojellakseen oikeutetuksi katsomaansa onnea.

Lisäksi elokuva tarjoaa palkintolautakunnan mukaan häiritsevän ja omaperäisen katselukokemuksen. Siinä hyödynnetään hyvin tehokkaasti eläinten herkkyyttä pienimmillekin ympäristön poikkeamille ja luodaan siten vaikutelmaa piilevästä uhasta. Tätä korostavat suurenmoisesti tarkkaavainen mutta silti huomaamaton kameratyöskentely sekä aavemainen äänimaailma.

Samalla Lamb liittyi vahvojen pohjoismaisten voittajien ja klassikoiden joukkoon, jossa ovat ennestään muun muassa seuraavat elokuvat: Pako (2021), Louder Than Bombs (2016), Jahti (2013), Antichrist (2009), Sinä elävä (2008) ja Mies vailla menneisyyttä (2002).

Yhteensä 300 000 Tanskan kruunun (noin 40 000 euron) suuruinen Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaetaan tasan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.

Lisää luettavaa