Hobittien seikkailut jatkuvat – Tolkien pyörii haudassaan

10.2.2014 15:01

Aikojen alussa pienikokoiset, rauhaa rakastavat hobitit joutuvat lohikäärmeillä ratsastavien javojen orjuuttamiksi. Pelastaakseen kansansa nuori Goben-niminen hobitti lähtee etsimään liittolaisia hobittien naapurikansasta, jättiläisinä pidetyistä ihmisistä. Koska synopsis ei mainitse mitään Mahtisormuksesta, on oletettavaa, että Age of the Hobbits -elokuvan tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen kuin Bilbo löytää sen Peter Jacksonin Hobitti: Odottamaton matka -elokuvassa.

Tai sitten Age of the Hobbits -elokuvalla ei ole mitään tekemistä J.R.R. Tolkienin kirjojen kanssa. Tähän myös muiden markkinointityöllä ratsastavan halpistuotantoyhtiö Asylumin edustajat vetosivat, kun Taru sormusten herrasta ja Hobitti-elokuvat tuottanut Warner Bros -studio uhkasi sitä oikeustoimilla tuotemerkkirikkomuksista. Hobiteilla kuulemma viitataan tiedepiireissä käytettyyn nimitykseen 2000-luvun alussa löydetystä kansasta. Itse asiassa Kamputseassa kuvastun Age of the Hobbitsin kuvastosta tulevatkin ennemmin mieleen 1970- ja 80-lukujen kannibaalielokuvat kuin Tolkienin eeppinen saaga.

Vuonna 2014 15 vuotta täyttävä Asylum on erikoistunut tekemään nimeltään ja mainosmateriaaliltaan isomman budjetin elokuvia muistuttavia, muutamassa kuukaudessa ideasta valmiiksi elokuvaksi työstettäviä halpiksia. Snakes on a Plane -elokuvasta väännettiin kopio Snakes on a Train, The Da Vinci Codesta tuli The Da Vinci Treasure ja Pacific Rimista Atlantic Rim. Jopa Iron Sky kopioitiin muotoon Nazis at the Center of the Earth. Lue lisää täältä.

Meno jatkuu hyväksi havaitulla mallilla, sillä vuoden 2014 elokuvatkaan eivät ole immuuneja ryöstöviljelylle. RoboCop saa seurakseen Android Copin ja tulivuoriseikkailu Pompeii vastaparikseen Apocalypse Pompeii -halpiksen.

Joskus Asylum iskee kirveensä lakitupakiveen. Esimerkiksi Transformers-elokuvien tuottajat eivät pitäneet studion robotti-rip-offista Transmorphers ja Battleship-elokuvan yhteydessä Asylum joutui antamaan American Battleship -versiolleen uuden nimen. Lakimiesten tullessa mukaan kuvaan Asylum on kuitenkin usein jo saanut rahansa takaisin – yksikään heidän elokuvistaan kun ei ole maksanut miljoonaakaan dollaria.

Lakituvalla uhkailut ovat Age of the Hobbitsien kohdalla tehonneet sen verran, että elokuvan nimeksi tuli ainakin brittimarkkinoille ajatukset melkein Tolkien-saagasta pois vievä Lord of the Elves ja sitten myös Clash of the Empires – ei pidä sekoittaa vuoden 2011 elokuvaan Clash of Empires.

Katso Age of the Hobbits -traileri tästä:

Lisää luettavaa