Hyvää syntymäpäivää Tom Cruise – 60-vuotias rikkoo ennätyksiä teattereissa parhaillaan

AOP

Episodi nostaa maljan näyttelijän kunniaksi.

Näyttelijä Tom Cruise täyttää tänään heinäkuun 3. päivä pyöreät 60 vuotta.

Juhlavuosi tämä on ollut Cruiselle monilla muillakin tavoilla: Top Gun: Maverick sai vihdoin ensi-iltansa, jonka alunperin piti olla vuonna 2019. Se on rikkonut lippuluukuilla ennätyksiä, kun elokuvasta tuli vuoden katsotuin elokuva yli miljardin lipputuloilla.

Koronan aikana Top Gun: Maverick on vasta toinen elokuva, joka ylittää miljardin rajapyykin. Ensimmäinen oli Spider-Man: No Way Home. Top Gunin jatko-osa oli myös Cruisen uran ensimmäinen miljardin ylittävä elokuva, vaikka hittejä hänen elokuvansa ovat olleet aina.

Edellinen elokuva, joka rikkoi Cruise henkilökohtaisen ennätyksen, oli Mission: Impossible – Fallout. Ethan Hunt -sarjakin saa jatkoa ensi vuonna, kun Mission: Impossible – Dead Reconing Part One saa ensi-iltansa.

Top Gun teki hänestä nuorisoidolin yli 30 vuotta sitten, jonka jälkeen näyttelijä on ollut pysäyttämätön. Hän on edelleen yksi eniten tuottaneista näyttelijöistä: elokuvat ovat tuottaneet arviolta yli 10 miljardia dollaria.

Vaikka 2010-luvulla Cruise onkin tehnyt pelkästään toimintaelokuvia, hän on tehnyt erinomaisia roolitöitä vakavammissa elokuvissa sitä ennen – onhan urakin kestänyt jo 40 vuotta.

Francis Ford Coppolan kanssa hän työskenteli nuorisoelokuvassa The Outsiders – kolmen jengi, Martin Scorsesen Suurissa seteleissä yhdessä Paul Newmanin kanssa, josta Newman voitti uransa ensimmäisen Oscarin, Barry Levinsonin rakastetussa Sademiehessä, joka niin ikään toi Dustin Hoffmanille Oscar-palkinnon.

Oliver Stonen Syntynyt 4. heinäkuuta on monien Cruise-fanien suosikki. Cruise sai elokuvasta itse ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa. Toinen ehdokkuus tuli elokuvasta Jerry Maguire – elämä on peliä ja kolmas Paul Thomas Andersonin Magnoliasta. Koskaan palkintoa Cruise ei ole vielä kuitenkaan saanut. Tänä vuonna hänet palkittiin kyllä Cannesin elokuvajuhlilla erikois-Kultaisella palmulla elämäntyöstä.

Muihin mainittaviin elokuviin lukeutuu Kunnian miehiä, Firma, Veren vangit, Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut, Viimeinen samurai, sekä Steven Spielbergin kanssa tehdyt Minority Report ja Maailmojen sota.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut