Ian Fleming kirjoitti vastikään löytyneen Kuuraketti-elokuvan käsikirjoituksen, jossa nähdään hyvin erilainen Bond – Tiettävästi kirjailijan ainoa 007-käsikirjoitus

Tämä olisi hauska päästä lukemaan.

29.5.2022 17:02

The Guardian uutisoi vuoteen 2015 asti tuntemattomasta Kuuraketti-käsikirjoituksesta, joka on Bond-kirjailija Ian Flemingin itsensä kirjoittama. Käsikirjoitus on tiettävästi ainoa, jonka Fleming on kirjoittanut.

Kuuraketti-romaani julkaistiin vuonna 1956, ja vuotta myöhemmin Fleming kirjoitti oman 150-sivuisen käsikirjoituksensa. Juoni on The Guardianin mukaan huomattavasti vakavampi kuin Roger Mooren elokuvassa lopulta oli.

Flemingin käsikirjoituksessa Bond on, kuten kirjoissa, kylmäverinen salamurhaaja. Flemingin kirjallisuuteen erikoistunut tutkija Jon Gilbertin mukaan kyseessä on ensimmäinen ja ainoa elokuvakäsikirjoitus Bondista, jonka Fleming kirjoitti. Juonessa ei sinänsä ole mitään erikoista: hullu konna, joka haluaa nähdä Britannian palavan. Silloinen Britannian isoin tuotantoyhtiö ei kuitenkaan nähnyt elokuvaa tekemisen arvoisena.

Gilbertin mukaan käsikirjoitus on liian seikkaperäinen, mutta helppolukuinen. Yleensä Bond-käsikirjoitukset ovat olleet noin 100-sivuisia, tässä on 50 sivua enemmän. Flemingin käsikirjoituksessa MI6:n pomo ei ole nimeltään M – ja hän on tyyliltään hyvin herrasmiesmäinen. Moneypennyä käsikirjoituksesta ei löydy.

Ensimmäinen Bond-elokuva Salainen agentti 007 ja tohtori Ei julkaistiin 60 vuotta sitten – vain kaksi vuotta ennen Flemingin kuolemaa.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia