Ian McShanen ei tarvinnut improvisoida Deadwood-elokuvan kuvauksissa: ”Kaikki kirosanatkin olivat käsikirjoituksessa”

Vuosien odotus on vihdoin ohi, sillä ylistetty Deadwood-sarja saa arvoisena päätöksen. Tv-elokuvassa sidotaan kaikki langat yhteen, jotka jäivät irralleen 2006 päättyneessä lännensarjassa. Pääosissa näyttelevät jälleen Timothy Olyphant ja Ian McShane.

Kulttisuosion saavuttaneesta Deadwood-sarjasta on vihdoin tehty tv-elokuva. Kun kahdeksan Emmy-palkintoa voittanut lännensarja päättyi kolmen tuotantokauden (2004–2006) jälkeen, fanit tyrmistyivät. Sarjan luoja David Milch (NYPD Blue, Hill Street Blues) suostui kirjoittamaan pari televisioelokuvaa neljännen kauden sijaan, mutta huhuista huolimatta mitään ei tapahtunut, kunnes HBO näytti projektille vihreää valoa vuonna 2016. Milch ryhtyi töihin.

HBO-elokuvassa on alkuperäinen näyttelijäkaarti, jota tähdittävät sheriffi Seth Bullockia esittävä Timothy Olyphant ja saluunanomistaja Al Swearengeninä nähtävä Ian McShane. Hahmo on sarjan sydän ja sielu, josta näyttelijä palkittiin Golden Globella.

– Se oli suosituin roolini, ja sarjassa näytteleminen oli kuin erikoinen uni. Sen loppumisesta on yli 12 vuotta, joten elokuvan tekeminen oli surrealistinen kokemus, McShane tunteilee Beverly Hillsissa.

– En olisi koskaan uskonut, että elokuvasta tulee totta. Vietin sarjan parissa kolme ikimuistoista vuotta. En edes tajunnut, miten paljon arvostin kokemusta, ennen kuin tapasin kaikki vanhat työkaverit uudestaan. Elokuvan tekeminen heidän kanssaan oli juhlavaa, Olyphant säestää.

Villiin länteen sijoittuvan sarjan tapahtumapaikkana oli Deadwoodin kaupunki Etelä-Dakotassa, Yhdysvalloissa 1870-luvulla. Suuri osa sarjan päähenkilöistä Bullock ja Swearengen mukaan luettuina on historiallisia hahmoja ja monet kohtaukset mukailevat aitoja tapahtumia. Niissä seikkailevat myös legendaariset Calamity Jane (Robin Weigert) ja pyssysankari Wild Bill Hickok (Keith Carradine). Sarjan viimeinen osa päättyi jännittäviin tunnelmiin äänestyspäivän koittaessa.

Elokuvassa nostetaan hattua sarjalle ja kaikille sen hahmoille.

Deadwoodissa ei ollut koskaan kyse vain Bullockista ja Swearengenista. Koko kaupunki ja sen asukkaat olivat yhtä tärkeitä. Seurasimme, miten Deadwood kasvoi leirikylästä kaupungiksi, ja miten sen asukkaat muuttuivat. Monet pysyivät samanlaisina muutoksista huolimatta. Koko järjestelmä romuttui, kun kaupunkiin tuli laki, toteaa McShane.

Elokuva alkaa kymmenen vuotta sarjan päätösjakson jälkeen. Deadwoodin asukkaat vastustavat yhä enemmän kaupungistumista. He pelkäävät kehitystä, sillä yhteisöllisyys on tärkeämpää. Länkkärissä käsitellään monimutkaisia kysymyksiä yksinkertaisen tarinan kautta.

– Muutos on yleinen teema ja elokuvassa on kyse ajan kulusta. Kysymys on, ketkä selviävät muutoksista, jatkavat eteenpäin ja miten optimistisina, vihjaa Olyphant.
Tv-elokuvan kuvaukset saatiin päätökseen joulukuussa.

– Aloimme kuvaamaan kuukauden kuluttua sen jälkeen, kun saimme American Gods -sarjan toisen kauden kuvakset loppuun. Minulla oli sen takia onneksi aikaa kasvattaa parta ja syventyä käsikirjoitukseen, McShane kertoo.

Kuten sarjassa, myös elokuvassa on vahva yhteys nykypäivään. Elitismi ja rahan ylivalta vaivasivat myös villin lännen kaupunkeja.

– Swearengenin inhimillisyydestä kertoo, että kuka tahansa uusi tulokas saapuukin kaupunkiin, se ei häntä haittaa. Tämän takia pystyn samastumaan häneen. Al pitää yhteiskunnan ulkopuolella elävistä ihmisistä, jotka voivat hoitaa eränäisiä tehtäviä hänelle. Eliitti ei häntä kiinnosta.

McShane iloitsi mahdollisuudesta jatkaa yhteistyötä David Milchin kanssa.

– Se oli hienoa. Mikään ei ollut muuttunut. David piti puheen tai heitti kryptisen kommentin ennen jokaista kohtausta. Kaikki pääsivät kommentoimaan ja pohtimaan ensimmäistä ottoa. Lähdimme siitä liikkeelle.

Lukuisia tv-sarjoja luonut Milch käsikirjoitti suurimman osa sarjan 36 jaksosta.

– Emme koskaan improvisoineet sarjan aikana. Kaikki kirosanatkin olivat käsikirjoituksessa. Milch kirjoittaa, mitä haluaa. Olimme onnekkaita, että pääsimme tulkitsemaan hänen käsikirjoituksiaan. Tilanne oli samankaltainen elokuvan kanssa. Käsikirjoitus oli huimasti tasokkaampi verrattuna niihin, joita luen normaalisti, McShane suitsuttaa.

Deadwood tulee 1. kesäkuuta HBO Nordiciin. Katso traileri alta.

Teksti: Johanna Juntunen, Los Angeles
Kuvat: Warrick Page / HBO Nordic