Ihmeotukset eivät vedä vertoja Harry Potterille – ainakaan Amerikan lippukassoilla

Viikonloppu Yhdysvaltain lippukassoilla ei mennyt aivan niin kuin Box Office Mojo oli ennustanut.

Ennusteen mukaan viikonlopun 12 elokuvaa olisivat tuottaneet Pohjois-Amerikassa yhteensä 180 miljoonaa dollaria. Elokuvien yhteinen tuotto olikin vain vajaa 150 miljoonaa dollaria. Eniten viikonlopun tuloista Mojo oli laskenut uuden Harry Potter-spin-offin varaan. Ihmeotusten ja niiden olinpaikkojen budjetti oli tuo samainen 180 miljoonaa dollaria. Lipputulot olivatkin pettymys, kun elokuva tienasi ensi-iltaviikonloppunaan ”vain” 75 miljoonaa dollaria. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on huonoiten avannut J.K. Rowlingin velhomaailmaan sijoittuva elokuva.

Moni syyttää Mojoa yli-ennakoinnista, jonka vuoksi elokuva olisi saanut paljon pienemmät lipputulot. Joka tapauksessa, valtaosa elokuvista on jäänyt Ihmeotusten ja niiden olinpaikkojen varjoon, kuten The Edge of Seventeen ja Bleed for This, joista kumpikaan ei onnistunut saamaan kasaan 5 miljoonaa dollaria. Huomaamattomaksi tapaukseksi jäi myös Ang Leen ohjaustyö Billy Lynn’s Long Halftime Walk, joka tätä rataa jatkaessaan floppaa pahasti.

Ihmeotusten ja niiden olinpaikkojen odotettua huomattavasti heikompi menestys saattaa johtua siitä, että vain 18 % elokuvan avajaisviikonloppuyleisöstä oli alle 18-vuotiaita ja 55 % yli 35-vuotiaita. Tämä viittaa siihen, että vanhat Potter-fanit olivat innostuneita, mutta uusi sukupolvi ei lämmennyt samalla tavalla.

Ihmeotukset on levityksessä ulkomailla 11 eri maassa ja se tuotti Etelä-Koreassa 14,1 miljoonaa, Venäjällä 9,8 miljoonaa, Brasiliassa 6,4 miljoonaa, Saksassa 9,9 miljoonaa, Ranskassa 9,7 miljoonaa, Australiassa 7,3 miljoonaa, Italiassa 6,6 miljoonaa, Meksikossa 5,8 miljoonaa ja 4,5 miljoonaa Espanjassa. Parhaiten se on Yhdysvaltojen ulkopuolella menestynyt odotetusti Isossa-Britanniassa, jossa se tuotti 18,3 miljoonaa. Elokuva saa ensi-iltansa Suomessa keskiviikkona 23. marraskuuta.

Lähde: Box Office Mojo

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Vastaamalla näet muiden vastaukset.