Illalla tv:ssä: Epätavallinen murha-ase ratkaisun avaimena

Rikos ratkeaa alle tunnissa.

15.9.2022 16:01

Murha on karmea asia, mutta myös loppumaton ideasampo viihdenikkareille. Tänään nähdään, millaisen kodinkoneen teknologiayrityksen vastahankainen työntekijä kohtaa viimeisellä hengenvedollaan. Epätavallisesta aseesta tulee myös avain rikoksen ratkaisuun.

Taistelupari (Dempsey & Makepeace) oli brittisarja, joka liitti yhteen kauniin blondin ja kovaotteisen komistuksen (Glynis Barber & Michael Brandon). Kaksikko tutki rikoksia, rakastui ja sai yleisön pauloihinsa vähän samaan tapaan kuin niin ikään 1980-luvulla viihdyttänyt Konnankoukkuja kahdella -sarjan (Moonlighting) pääpari. Barberin ja Brandonin kemia kantoi myös roolien ulkopuolelle: näyttelijät ovat edelleen naimisissa keskenään.

Maailma ja tv:n trendit ovat muuttuneet, mutta muutama vuosi sitten tuttu kaava näkyi löytyneen uudelleen. Paul Matthew Thompson ja Jude Tindall lyöttivät yhteen kampaajablondi Luella Shakespearen (Jo Joyner) ja yksityisetsivä Frank Hathawayn (Mark Benton) uutta brittisarjaa varten. Kuten hahmojen nimistä ja toimenkuvista voi päätellä, Etsiväpari Shakespeare & Hathaway (Shakespeare & Hathaway – Private Investigators) on höpöä rikossatuilua aikuisille.

Juuri kukaan ei ole kysellyt, mitä Dempseylle ja Makepeacelle tai Konnankoukkujen Maddielle (Cybill Shepherd) ja Davidille (Bruce Willis) olisi voinut tapahtua sarjojen päätyttyä. Vuodesta 2018 tuotettu Etsiväpari Shakespeare & Hathaway on kuitenkin eräänlainen vastaus siihen. Tutkimuksille mieluiten hyvin vähän aikaansa tuhlaava Hathaway on toki fiksu, mutta auttamattoman laiska ja hidasliikkeinen keski-ikäinen nahjus. Shakespeare puolestaan se tomera tantti, joka tykkäisi varmasti kuluttaa päivän sisustusliikkeessä, ellei tuore murhatapaus kiinnostaisi häntä paljon enemmän.

Epäsuhdan kaksikon edessä on jaksosta toiseen aina uusi rikos, ja se on oikeastaan ainut seikka, mikä heidät pitää yhdessä. Heidän sanailunsa muistuttaa vanhan avioparin nokittelua toisilleen. Kolmantena pyöränä etsivien toimistolla pyörii varsinaisesti teatterialalle suuntautunut Sebastian (Patrick Walshe McBride). Tänään käynnistyvällä sarjan neljännellä kaudella hänen taidoilleen löytyy käyttöä jo kakkosjaksossa: Murha-aallon kouriin joutuneen tanssikoulun sisäpiiriin tarvitaan tangoa ja rumbaa taitava soluttautuja.

On pieni ihme, miten tällainen sarja on saattanut jatkua näinkin pitkään. Shakespeare ja Hathaway eivät ole nuoria, eivät häikäisevän kauniita, eivätkä tutkimiensa henkirikosten tavoin erityisen uskottaviakaan. Joku vetovoima sarjalla kuitenkin on, mikä selviää ehkä jo seuraavassa jaksossa, tai viimeistään kuudennessa. BBC ei ole vielä ilmoittanut, onko sarjasta tulossa myös viides kausi, mutta ainakin kotimaassaan etsiväpari nauttii yhä vankkaa suosiota.

 

Etsiväpari Shakespeare & Hathawayn 4. kausi Yle tv1:llä arki-iltaisin to 15.9.22 klo 17.10 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa