Illalla tv:ssä: Järkyttävä löytö – kenen luut kätkettiin lattian alle?

Murheellinen salaisuus.

30.9.2022 14:32

Elämä soljuu arkisia uomiaan köyhällä mutta tiheään asutulla Poplarin seudulla. Kätilöt ja terveyssisaret kiertävät kotikäynneillään. Elämän ihmettä todistetaan monessa perheessä, mutta ilon keskellä tapahtuu myös jotain kammottavaa. Saneerauksen alla olevasta talovanhuksesta löytyy ruumis. Pieni ihmisvainaja on kätketty lattialautojen alle vuosia sitten. Kenen lapsi hän oli ja miksi hänet haluttiin salata?

BBC:n Hakekaa kätilö! (Call the Midwife) on tavallaan kuin entisaikojen höyryjunat. Tyylikkäitä ja vankkarakenteisia pelejä, jotka kulkevat eteenpäin vuodesta toiseen, vaikka niiden ajan kuvittelisi olevan jo ohi. Mutta aina löytyy ihmisiä, jotka rakastavat niitä ja haluavat vaalia niitä. Samanlaisen vaikutuksen luovat tämän sarjan käsikirjoitukset ja se pieteetti, millä Hakekaa kätilö!:n tekijät selvästi ovat työhönsä paneutuneet.

Nyt Ylellä käynnissä olevan 11. kauden yksityiskohdat eivät juuri saa katsojaa epäilemään, etteivätkö sarjan hahmot eläisi vuotta 1967. Esim. Shandie Shaw laulaa Poplarin televisioissa Puppet On A String -hittiään tuolta vuodelta.

Sarjan hahmogalleria on vuosien varrella muuttunut aina vähän kerrallaan, mutta edelleen mm. sisar Julienne (Jenny Agutter) johtaa Nonnatus Housea, hoitaja Franklin (Helen George) pitää kiinni muodinmukaisuudestaan ja sisar Monica Joan höpsöttelee nurkissa (Judy Parfitt). Tällä kaudella tohtori Turnerin (Stephen McGann) poika (Max Macmillan) jatkaa opintojaan isänsä viitoittamalla tiellä ja hoitaja Lucille (Leonie Elliott) aloittelee avioelämää.

Tuttuun tapaan Hakekaa kätilö! käsittelee etenkin terveydenhuoltoa koettelevia asioita. Sarjassa historia ei välttämättä toista itseään, vaan antaa perspektiiviä nykypäivän tilanteisiin. Nonnatus Housen kätilöt kohtaavat ensimmäisen narkomaaniäidin. Pieneltä vaikuttava, mutta isoksi harmiksi paisuva Poplarin syyhyepidemia muistuttaa katsojaa taas siitä, että kaikkina aikoina hygienian hyvälle ylläpidolle kannattaa uhrata aikaa.

Seuraava kausi, jonka käynnistävä jouluspesiaali on jo kuvattu, jatkaa tarinaa vuoteen 1968. Silloin Britanniassa ei enää ollut laitonta teettää aborttia. Myös sarjan 13. kauden tekeminen näyttää varmalta.

 

Hakekaa kätilö! 11. kauden jaksot Yle tv1:llä perjantaisin klo 19.00 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa