Illalla tv:ssä: Lapin metsissä kuolo korjaa väkeä

Villimpi Pohjola.

12.3.2023 19:30

Kotimainen uutuussarja Pohjoisen tähti saattelee Lappia taas maailmankartalle. Sarja tarjoaa odotetusti lunta, jäätä, pakkasta ja lupsakanoloisia kohtaamisia. Joskin viimeksi mainittuihin liittyy lähes poikkeuksetta veriteko.

Ex-nyrkkeilijä Eva Wahlströmin valmentamana rooliinsa valmistautunut Saara Kotkaniemi näyttelee Pohjoisen tähdessä Maria Pudasta, nyrkkeilyn rikospoliisin tehtäviin vaihtanutta naista. Sarjan nimi viittaa suoraan Mariaan, sillä mestaruudella palkittu pohjoissuomalainen on nähnyt sporttimaailman tähteyden monet puolet. Teppo Airaksisen (mm. palkittu Katto) ensimmäisen ohjaaman kauden jokainen jakso sisältää aina uuden rikostapauksen, mutta niiden sivussa seurataan, josko Maria vielä palaisi kehään ja näyttäisi vastustajalleen ns. närhen munat.

Ylen tuottamaa sarjaa on markkinoitu Villin Pohjolan henkisenä. Tuon ysärisarjan keskiössä oli alaskalaiseen pikkukaupunkiin suuremmista ympyröistä päätyvä lääkäri. Pohjolan tähdestä tällainen itseriittoinen ja koppava tulokas puuttuu, mikä ei missään tapauksessa ole huono seikka. Hahmot, kuten paikallinen juoruakka tai nuori narkomaani, jotka muuten voisivat vaikuttaa auttamattoman kliseisiltä, saavat enemmän tilaa. Sen myötä heistä pilkottaa jopa eräänlainen aitous. Sarjan kuvaamat tapaukset ovat myös tosielämän inspiroimia.

Maria itse on jalat maassa -tyyppinen uurastaja, joka on jo äidinmaidossa imenyt itseensä muista pohjoisen eläjistä tutun asenteen. Kun välimatkat ovat pitkiä, väki vähäinen ja luonnonvoimat usein vastassa jo etuovella, hermoilu ei auta. Yhteispeliä sen sijaan voi yrittää aina. Kannattaako se myös murhaajan kanssa, se jää nähtäväksi.

 

Pohjoisen tähti Yle tv1:llä sunnuntaisin alkaen 12.3.23 klo 21.05 ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa