Illalla tv:ssä: Miksi julkkiskokki katosi?

Sarja, josta voi saada déjà vu -tunteen.

29.10.2022 16:15

Veitsi ei välähdä, eikä kurkku katkea. Jotakin puistattavaa on silti tavassa, jolla Romanojen kuulun ravintolan tähti katoaa. Vain hetkiä sitten hänet nähtiin suomassa hymyjä faneilleen ja jakamassa nimikirjoituksia. Poliisin saapuessa paikalle kaikki tietävät, etteivät asiat ole hyvin. Onko keittiön puolella porissut draama kiehunut yli? Jos niin kävi, mihin ruumis on kätketty – ei kai vain päivän keittoon?

Lontooseen sijoitettu Chelsean etsivä (The Chelsea Detective, 2022-) on erikoinen tuttavuus. Yleensä, kun uusi sarja alkaa, sen tekijät hakevat oikeita uomia jonkin aikaa. Esim. pilottiepisodi saattaa kärjistää asioita eri tavoin kuin seuraavat jaksot, tai koko ensimmäinen kausi antaa hahmojen luonteista vain pieniä pintaraapaisuja. Vaikkapa Game of Thronesin alkuperäinen pilottijakso oli niin erilainen, ettei sitä ole näytetty suurelle yleisölle ikinä. Alkuperäisen Star Trekin aloitusjaksossa stoalaisuudestaan myöhemmin tunnettu hahmo virnuilee kuin pikkupoika.

Chelsean etsivän kohdalla sekä sarjan hahmot että tapahtumat antavat pian vaikutelman déjà vusta. Adrian Scarborough’n (Perienglantilainen skandaali) Max Arnold ja Sonita Henryn (Krypton) Priya Shamsie ovat poliisikaksikko, joka käyttäytyy toistensa seurassa kuin hahmot esim. saksalaissarja Ketussa (Der Alte). He ovat kuin jo viidettä tuotantokautta liukuhihnalta rikoksia ratkovia ammattilaisia. Yksi juttu on jaettu aina kahteen jaksoon. Selitystä déjà vulle voi hakea sarjan taustalta: sen tuotantoyhtiö on sama kuin Ketulla, saksalainen ZDF.

Keski-ikää lähestyvien Arnoldin ja Shamsien kemia toimii aivan toisin kuin ihmisten, jotka ovat tuskin koskaan olleet yhdessä. Koko sarja alkaa tilanteesta, jossa Shamsie palaa töihin. On kuin hän olisi ollut poissa ehkä edellisen kauden viimeisistä jaksoista uuden kauden alkuun. Hän on tuore äiti, joka kirii takaisin entiseen kuntoonsa. Arnold on Shamsielle vanhempi virkaveli, mutta lukivaikeuksiensa takia osittain riippuvainen tämän tuesta. Yllätys on, etteivät Scarborough ja Henry oikeastaan tunteneet toisiaan ennen tätä sarjaa. Heillä ei myöskään pandemian vuoksi juuri ollut tilaisuutta tutustua ennen näitä jaksoja.

Onko Chelsean etsivä pastaa, pashaa vai sitä itseään? Sen rikostapaukset esitellään vähemmän shokeeraavasti kuin vaikkapa amerikkalaissarjassa Criminal Minds. Eivätkä sen päähenkilöt ole aviokriiseineen ja pienine erikoisuuksineen suuresti valtavirrasta poikkeavia. Nykypäivän trendin mukaisesti hahmopakkaa on mietitty vähemmistöjä huomioiden: kuuroa patologia näyttelee kuuro näyttelijä Sophie Stone (Shetlandsaarten murhat). Toisaalta Chelsean etsivä tarjoaa tasaista laatua kaikilla osa-alueillaan näyttelemisestä alkaen. Sen pariin on helppo hypätä koska vain ja päähenkilöistä on helppo pitää.

Suuri yllätys ei ole, että Chelsean etsivää on tilattu myös toinen tuotantokausi. Harmillista kyllä, siinä Max Arnoldin rinnalla nähdään täysin uusi pari. Sonita Henryn Priya Shamsien paikalle astuu Vanessa Emmen Layla Walsh. Tarkkaa selitystä muutokselle ei ole annettu.

 

Chelsean etsivä Yle tv1:llä lauantaisin klo 19.40 ja kaikki jaksot Yle Areenassa.

Lähde: Deadline

Lisää luettavaa