Kun maailmalla kaivataan rauhanneuvottelijaa, sellainen on muutamaan otteeseen löytynyt Suomesta. Ylen tuore alkuperäissarja Rauhantekijä ammentaa tosielämästä: sen päähenkilö on kotimaassaan nuivaa kritiikkiä saanut pitkän linjan poliitikko, jolle kuitenkin on tarvetta kaukana kotoa, kun aseet laulavat konfliktialueella. Sarjan käsikirjoittaja Eriikka Etholén-Paju ja hänen kanssaan tarinaa ideoinut Johanna Enäsuo ovat selvästi inspiroituneet sekä Martti Ahtisaaresta että Elisabeth Rehnistä.
Eniten Rauhantekijän keskushenkilö tosin muistuttaa juuri Rehniä, sillä hänen laillaan sarjan Ann-Mari Sundell (Irina Björklund) on suomenruotsalainen nainen, joka joutuu kokemaan joukkohautojen murheellisen näkymän ja sietämään miehistä peliä ohjailla ja suitsia häntä. Rauhantekijä ei kuitenkaan olisi rauhantekijä, jos hän antaisi helposti periksi tai jättäisi ajattelematta omilla aivoillaan ratkaisevassa tilanteessa. Hän, jolla on tietoa ja kokemusta, osaa ja ymmärtää niitä myös käyttää. Toisin kuin Rehn, Sundell ei kuitenkaan hymyile kovin usein missään tilanteessa.
Kaikkiaan kymmenen jaksoa käsittävä Rauhantekijä saa toivomaan, että tällaista draamaa olisi osattu ja uskallettu tehdä jo ennen kuin esim. yhdysvaltalainen Isänmaan puolesta (2011) tai sen pohjana toiminut israelilainen Hatufim eli Sodan vangit (2009) alkoivat. Joskus olisi hienoa, että Suomi voisi olla edelläkävijä myös televisiofiktion saralla. Nyt uidaan kuin isompien vanavedessä, joskaan ei täysin näitä matkien.
Vaikka Rauhantekijän päähenkilö ei olekaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä agentti, tai traumatisoitunut sotilas, hänessä on muuta, mikä tekee hänestä kiinnostavan. Osittain tämä vaikutelma syntyy tietenkin Irina Björklundin tarkkanäköisestä paneutumisesta rooliinsa.
Sarjassa näyttelee kyvykäs kansainvälinen näyttelijäkaarti, jonka hahmoja kohtaan on kohtalaisen helppoa tuntea sympatiaa. Tv-sarjassa on elokuvaa enemmän aikaa esitellä joitakin asioita, joten hahmojen kaaret voivat rakentua rauhassa. Yksipuolisuutta ei silti tässäkään tapauksessa voida täysin välttää: Sampo Sarkolan tulkitsema ulkoministeri Rantala on asevientisotkuineen jopa vähäulotteisempi kuin esim. kukaan Die Hard -toimintaleffasarjan pääpahiksista.
Kotimaisista tuotannoista Rauhantekijä vertautuu mutkattomimmin toiseen Ylen alkuperäissarjaan, Invisible Heroesiin. Chilen vallankaappauksen vuosiin sijoittunut diplomaattitarina ammensi niin ikään tosielämästä. Viime vuonna Ylellä nähty Invisible Heroes kumarsi kuitenkin enemmän faktan kuin fiktion suuntaan. Tämä teki siitä ajoittain jopa kuivakkaan katsomiskokemuksen. Rauhantekijässä samaa ongelmaa ei ole – mielikuvitus on sen kohdalla saanut lentää vapaammin ja katsojalle tulee näin myös helpommin halu katsoa koko sarja yhteen putkeen.
Rauhantekijä Yle tv1:llä sunnuntaisin 6.9.20 klo 21.05 alkaen ja kokonaisuudessaan Yle Areenassa.