Illan leffa vei Oscar-pystit Pelastakaa sotamies Ryanin nenän edestä – näyttelijättärenkin voittoa on kritisoitu

Vuoden 1998 Oscar-gaala puhuttaa edelleen. IMDb-arvosana on 7,1.

Oscarin voittaneen Rakastunut Shakespeare -elokuvan pääosassa nähtiin Gwyneth Paltrow, joka voitti niin ikään Oscar-palkinnon naispääosasta. Monia elokuvien ystäviä on ihmetyttänyt, miten Rakastunut Shakespeare vei voiton jo klassikkoaseman saavuttaneelta Pelastakaa sotamies Ryan -sotaelokuvalta.

Vuoden 1998 Oscar-voittajaelokuvasta on riittänyt vuosien varrella aina silloin tällöin puhetta, sillä elokuvaa on usein pidetty huonoimpana kaikista Oscar-voittajista. Kriittiseen kuoroon liittyi muutama vuosi sitten myös Hollywoodin kokenut tähti Glenn Close. Hän ei maininnut Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvaa, mutta hän ei nähnyt järkeä Paltrowin voitossa.

– En ole koskaan ymmärtänyt, miten roolisuorituksia voi verrata. Muistan vuoden, kun Gwyneth Paltrow voitti sen uskomattoman näyttelijän, joka oli Central Stationissa ja ajattelin: ”Mitä? Tässä ei ole järkeä.”

Tuo ”uskomaton näyttelijä” oli Brasilista kotoisin oleva Fernanda Montenegro, joka voitti muun muassa Berliinin elokuvajuhlilta Hopeisen karhun sekä pystin Los Angelesin elokuvakriitikkojen -gaalasta.

Rakastunut Shakespeare -leffan tarinassa maailmankuulu kynäniekka saa tosielämästä kipinän kirjoittaa tunnetuimman rakkaustarinansa: William Shakespearen on luotava kiireesti näytelmä, mutta runoilija on muusaa vailla. Kaunis Viola puolestaan janoaa teatterin lumoa ja naamioituu mieheksi kivutakseen näyttämölle. Parin kohdatessa syttyy romanssi, jota vastaan ovat sekä olosuhteet että kilpakosija.

Näyttelijöinä nähdään muun muassa Geoffrey Rush, Tom Wilkinson ja Joseph Fiennes.

Paltrowin lisäksi Judi Dench sai parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon roolisuorituksestaan, vaikka häntä ei näy kuin kuuden minuutin ajan neljässä kohtauksessa. Kaikkiaan elokuva voitti seitsemän Oscar-palkintoa. Alla traileri.

Tulevat lähetykset:

  • Su 26.06.2022 klo 18.30, FRII
  • La 02.07.2022 klo 15.45, FRII

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut