Iron Skyn tarina syntyi Finlandia-palkitun Johanna Sinisalon avustuksella

5.4.2012 12:09

Iron Skyn käsikirjoitusta laadittiin pitkään ja hartaasti.

Star Wreck -seikkailuja käsikirjoittaneen Jarmo Puskalan idea oli aluksi vain hauska vitsi saunassa, mutta aiheen visuaalisuus kiehtoi, kertoo molemmat tieteisparodiat ohjannut Timo Vuorensola.

Iron Skysta olikin nähtävillä visuaalinen teaseri ennen ensimmäistäkään käsikirjoitusta.

Rautataivaaksi aluksi kutsutun idean selvästi vaiherikkain ja vaikein yksittäinen tuotantovaihe oli tarinan muodostaminen hohdokkaasta kuunatsi-ideasta. Elokuvantekijät tilasivat kuunatseista ensin synopsiksen kymmeneltä tuttavalta, mutta yksikään ei onnistunut tuomaan konseptiin linjakkuutta.

Käsikirjoitus syntyi vasta Finlandia-palkitun Johanna Sinisalon avustuksella. Kirjailija kehitti Jarmo Puskalan konseptista tarinan yhteisten ideatapaamisten kautta.
Seuraava ongelma oli käsikirjoituksen muokkaaminen kansainväliseen muotoon.

– Emme halunneet vain kääntää tekstiä vaan kirjoittaa sen kauttaaltaan amerikkalaisittain. Muunnosta kävi yrittämässä parikin tekijää, kunnes Michael Kalesniko klikkasi. Kalesnikon kanssa kävimme käsikirjoituksen läpi tuotannolliset seikat mielessä. Sinisalon luomat teemat ja kohtausten henki kuitenkin säilyivät, ohjaaja kertoo.

Elokuvan käsikirjoitus oli valmis, mutta ei lukittavaksi. Viimeiset muutokset käsikirjoitukseen tehtiin vielä toiseksi viimeisenä kuvauspäivänä, kun yksi tärkeä hahmo kirjoitettiin kokonaan uusiksi uuden dialogin avulla.

Jani Svensk

Lisää luettavaa