Jasper Pääkkönen hävisi oikeuskiistansa ja on joutumassa kalsarikäräjien maksumieheksi: ”Valitan hovioikeuteen”

Suosikkinäyttelijän mielestä esiintyjillä tulee olla juridinen oikeus päättää oman nimen ja kuvan käytöstä.

20.6.2023 17:36

Näyttelijä Jasper Pääkkönen on hävinnyt kiistan, jonka toisena puolena oli The Other Danish Guy -alusvaatteista tunnettu Lähde Oy.

Helsingin käräjäoikeus on tehnyt päätöksen oikeusjutussa, jossa Pääkkönen vaati Lähde Oy:ltä 300 000 euron korvauksia, koska hän ei käsityksensä mukaan ollut antanut lupaa kuvansa ja nimensä käyttöön alusvaatteiden markkinoinnissa.

BlacKkKlansmanin ja monien kotimaisten elokuvien tähti joutuukin itse maksumieheksi, sillä hänen on käräjäoikeuden päätöksen mukaan maksettava Lähde Oy:lle mojova summa oikeudenkäyntikuluja ja muita korvauksia. Ilta-Sanomien mukaan korvausten yhteismäärä on lähes 104 200 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Pääkkönen kertoo valittavansa asiasta hovioikeuteen. Hän on kirjoittanut Facebookissa julkisen päivityksen, jossa hän kertoo oman näkemyksensä asiasta.

”Puolustan tässä prosessissa luonnollisesti omia oikeuksiani, mutta kyse on paljon laajemmasta ja tärkeämmästä asiasta. Tästä tapauksesta on saatava Suomeen pysyvä oikeuskäytäntö, jonka myötä esiintyjien oikeudet omaan nimeensä ja kuvaansa turvataan”, Pääkkönen kirjoittaa.

The Other Danish Guy on nimestään huolimatta suomalainen tuotemerkki, jota Lähde Oy myy ja markkinoi aputoiminimellä.

Pääkkönen oli tehnyt brändilähettilässopimuksen Lähde Oy:n kanssa. Hän oli osallistunut podcastiin, ja samassa yhteydessä otettiin kuvia. Oman tulkintansa mukaan hän ei kieltänyt kuvan käyttöä yhdessä printtimainoksessa, mutta sen sijaan toteutettiinkin laaja mainoskampanja televisiossa, radiossa ja verkossa, jossa käytettiin sekä kuvia että videota.

Lähde Oy ja sen toimitusjohtaja tulkitsivat, että brändilähettilässopimus oikeutti Pääkkösen persoonan hyödyntämiseen markkinointikampanjassaan.

Pääkkönen oli kuitenkin eri mieltä. Hänen mukaansa sopimus ei antanut rajoittamatonta oikeutta hänen nimeensä, kuvaansa ja ääneensä.

”Esiintyjillä tulee olla juridinen oikeus päättää oman nimen ja kuvan käytöstä”, Pääkkönen kirjoittaa tuoreessa päivityksessään.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia