Juhla-ateria on katettu! Eli Roth kutsuu leffafanit veriseen kiitospäivän juhlaan

Amerikkalainen kiitospäivän juhla on tältä vuodelta ohi. Nyt me saamme syödä tähteet, mutta se ei ole huono asia. Varsinkin kun kauhumestari Eli Roth on valmistanut kotoisan juhla-aterian.

30.11.2023 08:00

Kauhuelokuva Thanksgiving perustuu poikien fantasioihin, jotka ovat marinoituneet 12-vuotiaasta lähtien todella hitaalla liekillä.

Joulua, juhannusta, halloweenia ja ystävänpäivää on kunnioitettu omilla kauhuelokuvillaan, joten on hieman outoa, ettei kukaan muu ole onnistunut hukuttamaan Amerikan pyhää kiitospäivää vereen.

Sisarlehtemme Moviezinen Alexander Kardelo tapasi Eli Rothin ennen ensi-iltaa.

Saimme esimakua verisestä kiitospäivästä vuonna 2007. Voitko kertoa, miten ensimmäinen traileri syntyi?

– Kasvoin Massachusettsissa, jossa kiitospäivä syntyi. Kun olin 12-vuotias, katsoimme parhaan ystäväni Jeffin kanssa kaikki kauhuelokuvat. Se oli aikaa, jolloin julkaistiin elokuvia kuten Halloween, Musta joulu, My Bloody Valentine. Mother’s Day, Aprillipäivä, Jouluyö murhayö. Joka marraskuu ihmettelimme, miksei kiitospäivästä ole tehty elokuvaa, koska kiitospäivä on Massachusettsin suurin juhlapäivä. Meillä oli paraati, ja kouluissa esitettiin näytelmiä.

– Keksimme aina luovia tapoja tappaa ihmisiä. Kuvitelkaa kohtaus, jossa tyyppi kalkkunapuvussa menettää päänsä ja juoksee ympäriinsä! Tai joku paistetaan uunissa! Olemme keksineet niin monia murhia.

Nuo raa’at lapsuudenfantasiat saapuivat valkokankaalle vuonna 2007. Eli Rothin Thanksgiving-traileri oli yksi feikkitrailereista, jotka julkaistiin Quentin Tarantinon Death Proofin ja Robert Rodriguezin Planet Terrorin yhteydessä. Leffatupla teki kunniaa vanhoille b-trillereille.

– Sitten tuli Grindhouse. Tarantino ja Rodriguez kysyivät, haluaisinko tehdä feikkitrailerin. Vastasin, että tiedän tarkalleen, millaisen! Totta kai se käsittelisi kiitospäivää. Mutta juonta ei ollut. Vuosia myöhemmin aloimme miettiä, miten tästä voisi tehdä elokuvan.

Roth sai vastauksen kysymykseensä, kun hän luki amerikkalaisissa tavarataloissa yhä useammin järjestettävistä Black Friday -alennusmyynneistä. Niissä ihmiset saattoivat talloa ruumiiden yli etsiessään löytöjä. Siitä syntyi idea Final Destination -elokuvan mieleen tuovasta brutaalista alkukohtauksesta.

– Alennusmyynti alkoi yhä aikaisemmin: ensin yhdeksältä aamulla, sitten kuudelta aamulla ja sitten hieman puolenyön jälkeen. Sitten portit avautuivat ja ihmiset alkoivat tappaa toisiaan taulutelevision takia. Ajattelimme, että tässä on täydellinen tapa aloittaa elokuva! Se alkaa yhdellä niistä mellakoista elektroniikkaliikkeessä. Muutama ihminen tapetaan. Seuraavana vuonna kaikki tapahtumaan liittyvät ihmiset alkavat kuolla.

– Vasta kun ajattelimme Black Fridayta, tajusimme, että kyllä, tästä voisi tulla hyvä elokuva, Roth sanoo.

Gina Gershon ja Patrick Dempsey.

Fanit odottavat slasher-elokuvalta väkivaltaa, verta, luovaa tappamista ja hauskuutta. Onnistuitte saamaan aikaan  sitä kaikkea. Mutta kävikö koskaan niin, että studion edustaja tuli ja sanoi, että tämä on liikaa, emme voi näyttää tätä ollenkaan?

– Totta kai! Minulle käy aina niin. Jokaisessa tekemässäni elokuvassa on kohtaus, joka saa studion sanomaan: ”Tämä on liikaa. Keskeytämme tuotannon, jos ette kuvaa tätä uudelleen”. Niinpä kuvasimme kohtauksen uudestaan.

– Mutta lopulta yleisö päättää. Voin kiistellä studion kanssa, mutta sanon: ”Antakaa minun edes kokeilla sitä. Antakaa minun näyttää se testiyleisölle”. Joskus studio on oikeassa, ja joskus yleisö on oikeassa. Jos katsojat hurraavat, peittävät silmänsä ja haluavat nähdä lisää, olen löytänyt oikean tasapainon. Jos he istuvat hiljaa ja ajattelevat, että olen väärässä paikassa, tämä ei ole enää hauskaa, olen mennyt liian pitkälle.

– Haluan luoda hauskan vuoristorata-ajelun, joka saa ihmiset osallistumaan elokuvaan ja tuntemaan itsensä innostuneiksi. Mutta ei sillä tavalla, että he katuvat elokuvan katsomista.

Olet varmaan kuullut, että Patrick Dempsey on nimetty maailman seksikkäimmäksi mieheksi. Miten onnistuit pitämään näyttelijäsi keskittyneinä, kun Dempsey tuli paikalle kaikessa seksikkyydessään?

– Se oli hyvin vaikeaa. Meillä oli sama ongelma kuvauksissa, mutta ei Patrick Dempseyn kanssa. Se oli Rick Hoffman, joka näyttelee Louis Littiä Pukumiehissä. Kun Rick tulee sisään, hän huokuu seksikkyyttä, Roth nauraa.

– No, se oli oikeastaan hauskaa. Sisäinen keskusteluryhmämme räjähti, kun luimme Patrick Dempseystä. Hän ei ollut kertonut minulle. Se on hulvatonta! Luulen, että meidän pitäisi laittaa se traileriin: Kiitospäivästä tuli juuri hieman kuumempi!

Thanksgiving tulee Suomen teattereihin 1. joulukuuta. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa