Jussi-gaalassa vastustetaan seksuaalista häirintää – vieraiden toivotaan pukeutuvan mustiin tai kantavan valkoista nauhaa

Jussi-gaalan järjestäjät haluavat tukea #metoo-kampanjaa.

Viime syksystä lähtien #metoo-ilmiö on ravistellut elokuva-alaa eri puolilla maailmaa ja tuonut näkyville syrjintää ja vallankäyttöä. Se on noussut näkyvästi esille useissa taidealojen vuotuisissa juhlissa.

Ruotsin Jussi-gaalaa vastaavassa Guldbagge-seremoniassa joukko mustiin t-paitoihin pukeutuneita näyttelijöitä järjesti punaisella matolla Tystnad tagning -mielenilmauksen.

Golden Globe -gaalassa osanottajat pukeutuivat mustiin ja monen rintaa koristi Time’s Up -varainkeruukampanjan pinssi. Oscar-gaalassa Time’s Up sai odotetusti oman osionsa.

Suomessa yli 1200 kulttuurialan ammattilaista julkaisi joulukuussa kannanoton, jossa vaadittiin nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle ja että ongelma otetaan tosissaan myös alan johdossa. Kannanotto on julkaistu tunnisteella #kulissientakana. Joukkoon kuuluu nimekkäitä teatteri- ja elokuva-alan osaajia.

Suomessa Jussi-gaalan järjestävä elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura haluaa tukea #kulissientakana-kannanottoa. Filmiaura pyytää tiedotteessaan, että kaikki jotka haluavat tukea tasa-arvoa sekä seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön lopettamista elokuva-alalla, kantaisivat valkoista nauhaa Jussi-gaalassa.

Nauhan tyyli on vapaa ja kaikille avoin. Symbolina voi olla mikä tahansa valkoinen nauha. Valkoinen nauha symboloi tukea kaikille niille, jotka ovat tulleet esiin, kertoneet tarinansa ja ponnistelleet seksuaalisen häirinnän ja epätasa-arvon nujertamiseksi. Valkoisen nauhan voi pukea esimerkiksi rintaan, ranteeseen tai käsivarteen.

Jussi-gaalan vieraille on tarjolla juhliin saapuessa valkoista nauhaa. Suomalainen elokuva-ala on osoittanut halua kunnioittaa #metoo-teemaa pukeutumisella, joten tukeaan voi osoittaa myös pukeutumalla mustiin.

”Haluamme olla mukana tukemassa kaikkia rohkeita ihmisiä, jotka ovat jakaneet kokemuksiaan #metoo ja #kulissien takana -kampanjassa. Alan järjestönä olemme mukana vaatimassa nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle”, Filmiaura ry:n puheenjohtaja Manna Katajisto kertoo tiedotteessa.

Katajisto toivoo, että kaikki gaalan katsojat ja vieraat voisivat osoittaa tukea käyttämällä sosiaalisessa mediassa hashtageja #memyös ja #jussigaala.

”Tämä on asia, joka kuuluu meille kaikille. Aktiivista työtä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi pitää tehdä kentällä päivittäin,” sanoo Wift Finlandin puheenjohtaja Elina Knihtilä.

WIFT Finland ry (Women in Film and Television) on tehnyt työtä tasa-arvon edistämiseksi muiden muassa yhteispohjoismaisessa verkostoprojektissa ja aloittanut naistekijöille suunnatun Näkyväksi-hankehautomon.

Jussi-palkinnot jakava Filmiaura ry haluaa kunnioittaa suomalaista elokuvaa ja #metoo-keskustelua. Teemaa käsitellään myös Jussi-gaalan tv-lähetyksessä.

Jussi-gaala järjestetään perjantaina 23.3.2018 jolloin jaetaan Jussi-palkinnot vuoden 2017 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille. Jussi-gaalan televisioi MTV3 suorana lähetyksenä Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallista. Lähetyksen juontaa Mikko Leppilampi.

Lähde: Filmikamarin tiedote

Aiheeseen liittyvät jutut