Tätä Yle Areenassa nähtävää sarjaa ei pidä missata – ”Käsittämättömän hieno”

Ylistetty sarja perustuu menestysromaaniin.

25.6.2020 05:00

Irlantilaissarja Normaaleja ihmisiä kuljettaa irlantilaiseen Sligon pikkukaupunkiin ja Dubliniin. Sarja perustuu Sally Rooneyn (s. 1991) vuonna 2018 julkaistuun samannimiseen romaaniin.

Rooneyta on nimitetty milleniaalien ääneksi, mutta ihmisten välisten suhteiden kuvaamisessa hän on paljon enemmän. Rooney kuvaa yleismaailmallisia kokemuksia ja tunteita, jotka koskettavat riippumatta siitä, minkä ikäinen on tai mihin sukupolveen kuuluu.

Hettie Macdonaldin ja Lenny Abrahamsonin ohjaama sarja on täydellisen onnistunut tulkinta Rooneyn romaanista. Rooney on osallistunut tv-sarjan tekemiseen alusta asti, aina roolituksesta alkaen. Ehkä juuri tästä syystä sarja tavoittaa kirjan maailman niin hienovireisesti.

Normaaleja ihmisiä kertoo Mariannesta (Daisy Edgar-Jones) ja Connellista (Paul Mescal) sekä heidän välilleen kehittyvästä suhteesta. Sarjan alussa Connell ja Marianne käyvät samaa lukiota. Connell on koulussa suosittu jalkapalloilija ja Marianne älykkö ja outolinto.

Nuoret alkavat tapailla toisiaan salaa. Marianne tulee tunnekylmästä yläluokkaisesta perheestä, kun taas Connell on työväenluokkaa, mutta asuu välittävän yksinhuoltajaäitinsä kanssa.

Molemmat jatkavat opintojaan Trinity Collegessa Dublinissa. Yliopistopiireissä Mariannesta tulee suosittu. Connell taas ei tunne kuuluvansa joukkoon, vaan kokee alemmuutta taustansa vuoksi.

Ristiriitaiset tunteet ja kommunikaatiovaikeudet on hienosti luettavissa nuorten näyttelijöiden kasvoilta. Hiljaisuudet kertovat dialogia enemmän päähenkilöiden sisäisestä maailmasta.

Normaaleja ihmisiä kuvaa käsittämättömän hienosti halua, valta-asetelmia ja haavoittuvuutta. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa.

Alla traileri.

Tähdet ★★★★★

Susanna Karhapää

Lisää luettavaa