Kauan eläköön kotimainen elokuva – syyskuussa jaetaan uusia tunnustuksia

Red Carpet tuo sekä elokuvantekijät että yleisön punaiselle matolle.

22.6.2017 11:52

Kotimaisen elokuvan festivaali Red Carpet jakaa syyskuussa viisi uutta elokuva-alan tunnustusta. Palkintojen saajat valitsee viisihenkinen jury, johon kuuluvat Annika Sucksdorff, Selma Vilhunen, Iina Kuustonen, Samuli Edelmann ja Olavi Uusivirta.

Jaossa ovat kannustuspalkinto, elämäntyötunnustus, vuoden elokuvateko sekä Red Carpet- ja Hyvinkää 100 -tunnustukset.

Kannustuspalkinnolla halutaan muistaa vielä läpimurtoaan tekevää, mutta jo taitonsa näyttänyttä tulevaa ammattilaista. Elokuva-alan monipuoliselle ammattilaiselle myönnetään elämäntyöpalkinto ja vuoden elokuvateosta palkitaan teko, joka on vienyt suomalaista elokuvaa eteenpäin ja nostanut sen arvostusta. Lisäksi jaetaan Red Carpetin oma tunnustus ja Suomen tapaan satavuotisjuhlaa viettävän Hyvinkään kunniaksi Hyvinkää 100 -palkinto.

Tunnustuksista huolimatta Red Carpet ei ole kilpailu, vaan tarkoitus on nostaa esiin kotimaisia elokuvantekijöitä ja luoda tapahtuma, jollaista ei Suomessa tällä hetkellä ole. Antti Luusuaniemi sai idean tapahtumasta viime syksynä. Hän kehuu, että kaikki järjestäjät ja tukijat ovat lähteneet helposti mukaan, joten tapahtuma on ollut mahdollista ajoittaa jo kesän lopulle. Juryn puheenjohtajaa Sucksdorffiakaan ei tarvinnut kauaa suostutella mukaan.

”Aina kun Luusuaniemi soittaa, tiedän, että jotain isoa ja intohimoisesti tehtyä on tiedossa”, Sucksdorff sanoo.

Elokuvafestivaalin ydin on luoda tapahtuma, jossa festivaalitunnelma on läsnä.

”Monilla elokuvafestareilla käy niin, että elokuvia katsotaan, mutta festivaalitunnelma kärsii ihmisten hajaantuessa eri paikkoihin”, tiivistää Luusuaniemi.

Red Carpet tuo elokuvantekijät yhteen paikkaan lähelle tavallisia katsojia ja antaa mahdollisuuden tavata heitä. Elokuva-alalla työskenteleville tapahtuma on mahdollisuus tavata toisiaan ja vaihtaa ideoitaan muualla kuin töissä.

”Tapahtumalle on selkeästi kysyntää ja se palvelee sekä tavallisia katsojia että ammattilaisia”, Luusuaniemi sanoo.

Tapahtuman teattereina toimivat elokuvateatterit Kinoma ja Julia, jotka sijaitsevat alle kymmenen minuutin kävelymatkan päässä toisistaan. Ohjelmistossa on elokuvien lisäksi muun muassa musiikkiesityksiä ja ohjelmaa lapsille. Festivaalialuetta varten suljetaan yksi kokonainen kadunpätkä, johon levitetään asiaan kuuluvasti punainen matto.

Vaikka tapahtuma keskittyy kotimaiseen elokuvaan, Luusuaniemi päätti nimetä sen englanniksi.

”Red Carpetissa on enemmän glamouria, jota suomalaisessa elokuvassakin pitäisi olla.”

Red Carpet järjestetään ensimmäisen kerran Hyvinkäällä 31.8.-3.9. Ohjelmistossa nähdään yli 20 kotimaista pitkää elokuvaa ja dokumenttia sekä yksi lyhytelokuvanäytös. Ohjelmistossa ovat esimerkiksi Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen ja Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu.

Milla Olkkonen

Lisää luettavaa