Kehutun HBO-sarjan alkuteos viihdyttää neljän tähden arvoisesti – Kirjailija putoaa huipulta kiistellyn teon seurauksena

Sarja nyt HBO Maxissa.

25.2.2024 12:30

”Tositarina rakkaudesta, kunnianhimosta ja petoksesta” luvataan Capote’s Women -kirjan alaotsikossa. Kirjailija Truman Capote (1924–1984) on innostanut elokuvantekijöitä pitkään. Nyt Capote nähdään sarjan aiheena, kun HBO Maxille on ilmestynyt Gus Van Santin ohjaama, Feud-antologiasarjan toinen kausi.

Ensimmäisessä kaudessa keskityttiin Bette Davisin ja Joan Crawfordin keskinäiseen vihanpitoon, toinen kausi kääntää katseensa New Yorkin seurapiireihin. Capote oli loistava kirjailija, jonka kynästä syntyi Suomessakin tunnetut teokset: novellikokoelma Aamiainen Tiffanylla ja todennäköisesti ensimmäinen dokumenttiromaani, true crimen kaltainen Kylmäverisesti.

Capote rakasti seurapiirielämää ja juoruilua. Hän kokosi ympärilleen seurapiirien vaikutusvaltaisimpia naisia ja kutsui heitä ”joutsenikseen”. Alituisen juhlinnan keskellä Capote vannoi julkisuudessa asti kirjoittavansa pääteoksensa, suurromaanin Answered Prayers, joka kertoo maailman rikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista seurapiirirouvista.

Kirjoitustyö kuitenkin sakkasi pahasti. Capote julkaisi lehdessä ennakkoon pari lukua kirjasta, mikä vahvisti pelot todeksi: Capote on käyttänyt ystäviensä elämää hahmojen pohjana. Siitä alkoi Capoten ulospotkiminen seurapiireistä ja päihdeongelmien kasvu. Answered Prayers jäi julkaisematta, koska se ei koskaan valmistunut.

Laurence Leamerin suomentamaton Capote’s Women kertoo tarinan, jonka pohjalta Feud: Capote vs. The Swans -sarjakin on tehty. Kirjassa perehdytään ”joutsenten” ja Capoten elämäntarinoihin. Kirja etenee sinänsä kronologisesti, nainen kerrallaan, mutta ongelma on Capoten roolissa: muutaman luvun jälkeen Leamer keskittyy Capoten puuhiin, jotka taas katkeavat uuden joutsenen esittelyn alta. Olisi miellyttävämpää, jos lukija saisi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, mutta ehkä ratkaisu oli käytännöllinen.

Jesse Raatikainen

★★★★

Capote’s Women. Kirjoittanut Laurence Leamer. Kustantaja Hodder & Stoughton. 368 sivua.

Lisää luettavaa