Kirja-arvio: Ohjaajalegenda Werner Herzogilla riittää uskomattomia tarinoita

Arviossa Werner Herzogin elämäkertateos Every Man for Himself and God against All.

6.6.2024 16:00

Monet tietävät Werner Herzogin (s. 1942), vaikka eivät olisi nähneet yhtään hänen elokuvaansa. Eksentrinen saksalaiselokuvaohjaaja tunnetaan paitsi monista elokuvistaan myös siitä, että hän on vedonlyönnin takia syönyt oman kenkänsä ja tullut ammutuksi kesken haastattelun.

Pelkästään siitä, mitä Herzogin elokuvien kulissien takana tapahtuu, on syntynyt useita dokumenttielokuvia. Fitzcarraldon (1980)kuvauksissa höyrylaiva vedettiin oikeasti vuoren yli keskellä viidakkoa. Herzog teki sekopäisesti käyttäytyvän Klaus Kinskin kanssa useita elokuvia, joiden vaiheista riittää edelleen mehukkaita tarinoita.

Herzog ei luonteelleen ominaisesti ole halunnut tehdä tavallista elämäkertaa. Kirjassa Every Man for Himself and God against All hän kertoo lapsuudestaan, elokuvistaan ja monenlaisista seikkailuistaan hyvin herzogmaiseen tapaan, eikä aina voi olla varma onko mies tosissaan vai ei. Köyhästä lapsuudestaan Saksan Alpeilla hän esimerkiksi kirjoittaa: ”Osaan edelleen lypsää lehmiä, ja tunnistan muutkin, jotka osaavat.”

Herzog kertoo myös monista oopperaohjauksistaan, joista Wagnerin Götterdämmerung jäi tekemättä, koska sitä varten oopperatalo olisi hänen suunnitelmansa mukaan pitänyt lopussa ensin tyhjentää yleisöstä ja sitten räjäyttää taivaan tuuliin. Sellainen tyyppi on Werner Herzog.

Jussi Huhtala

★★★★

Every Man for Himself and God against All. Kirjoittanut Werner Herzog. Kustantaja Penguin Press. 355 sivua.

Lisää luettavaa