Kohta tv:ssä: Yksin kotona -tähti elähtäneenä gigolona verenhimoisten petojen kaupungissa

American Horror Story pitää otsikossaan antaman lupauksen.

28.11.2021 22:58

Amerikasta on puhuttu vuosikausia rikkauksien ja lupauksien paikkana. Vaikka sen maine on viime vuosina ehkä laskenut, ainakin sen viihdeteollisuus jaksaa suoltaa huippulaatua. Ryan Murphyn ja Brad Falchukin (Glee, Pose) antologiasarja American Horror Story on yksi esimerkki tästä.

Sarjan kymmenennen kauden alaotsikko on Red Tide. Se viittaa verestä värjääntyvään veteen, joka kuitenkin kauden alussa velloo vielä siniharmaana. Tapahtumapaikkana on tällä kertaa rantakaupunki, joka hiljenee talveksi. Kirjallisesta tukkoisuudesta kärsivä tv-käsikirjoittaja Harry Gardner (Finn Wittrock, The Big Short) uskoo löytävänsä sen rauhasta uutta puhtia luomiseensa.

Harryn vaimo, sisustussuunnittelija Doris (Lily Rabe, The Undoing), odottaa heidän toista lastaan. Heidän Alma-tyttärensä (Ryan Kiera Armstrong) on lupaava pieni viulistinalku. Kaikki uudessa kodissa vaikuttaa täydelliseltä heistä jokaisen kannalta, vaikka Almaa talon nuhruisuus ensin pelottaa. Mutta pian selviä, että Alman tuntemukset eivät olekaan turhia: kaupungin kaduilla on sheriffin mukaan pientä huumeongelmaa. Harryn ja hänen perheensä kimppuun käyvä joukko ei silti vaikuta tavalliselta nistiporukalta. Ja lapsiperheen painajainen syvenee, kun myös Harry alkaa käyttäytyä kuin riivattu.

Kymmenen jakson rypistys alkaa kuin muunnelmana Stanley Kubrickin näkemyksestä Stephen Kingin Hohdosta. Kauden uutena tähtenä vakiokasvojen, kuten Frances Conroyn, Sarah Paulsonin ja Billie Lourdin, seuraan on liitetty Yksin kotona -elokuvasarjassa uransa aloittanut Macaulay Culkin. Hän tulkitsee elähtänyttä gigoloa, joka on juuttunut ns. huonoon elämään, mutta Harryn tapaan haaveilee suuresta läpimurrosta. Keski-ikäistynyt Culkin sopii osaansa kuin nakutettu. Paulson pääsee näyttämään muuntautumiskykyään hänen narkkarimuusanaan.

Jessica Langen luovuttua American Horror Storyn kiehtovasta friikkisirkustelusta tämän kauden keskeisin paha rouva saa olla Frances Conroy. Conroyn herttainen tätimäisyys käy oivasta naamiosta tarinassa, johon Hohdon lisäksi on imetty selvästi vaikutteita vampyyrimytologiasta, Ennustus-rainoista ja jopa Rosemaryn painajaisesta. Kauhun ystäville tarjolla onkin varsinainen runsaudensarvi.

 

American Horror Story: Red Tide Subilla sunnuntaisin alkaen 28.11.21 klo 23. Uusinnat maanantaiöisin samalla kanavalla.

Lisää luettavaa