Kotimainen katastrofielokuva tekeillä – Vuonna 1976 tapahtui yksi Suomen historian tuhoisimmista onnettomuuksista

Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa kerrotaan fiktiivinen tarina.

16.11.2021 10:55

Lapua 1976 on tositapahtumiin perustuva elokuva Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä. Vuonna 1976 tapahtunut patruunatehtaan räjähdys on yksi Suomen rauhanajan tuhoisimpia onnettomuuksia.

Onnettomuuden seurauksena 66 lasta menetti yhden tai molemmat vanhempansa ja 30 ihmistä jäi leskeksi. Lapua 1976  kertoo epätoivoisen rakkaustarinan tuhon keskellä. Vaikka elokuva ja sen hahmot ovat fiktiivisiä, tarina pohjautuu tositapahtumiin.

– Elokuvaa varten on kerätty materiaalia ja haastateltu turmapaikalla olleita henkilöitä kymmenen vuoden ajan. Näistä haastatteluista ja materiaaleista olemme saaneet jopa sellaista tietoa, jota ei ole aiemmin julkaistu. Elokuva kertoo vahvasta yhteisöstä, joka onnettomuuden keskellä ponnistelee oman henkensä uhalla ehkäistäkseen vielä suuremman tuhon syntymisen. Nyt on aika nostaa turmapaikalla olleet siihen rooliin, jonka he ansaitsevat: sankareiksi, avaa elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki.

Elokuvan rakkaustarinan keskiöön on kiinnitetty nuoret Saana Koivisto ja Konsta Laakso.

Keväällä teatterikorkeakoulusta valmistunut Saana Koivisto nähtiin Antti J. Jokisen Helene-elokuvasta. Konsta Laakso tunnetaan miespääosasta Markku Pölösen Oma maa -elokuvassa.

Saana Koivisto nähdään elokuvassa tehtaanjohtajan tyttären Kaisan roolissa, joka palaa takaisin Lapualle tuoreen puolisonsa kanssa. Patruunatehtaalla Kaisa törmää Konstan Laakson esittämään Mattiin ja vanha rakkaus roihahtaa uudelleen.

Patruunatehtaan johtajan Aarnen roolissa nähdään Jussi-palkittu näyttelijä Hannu-Pekka Björkman. 

Elokuva saa näillä näkymin ensi-iltansa keväällä 2023. Katso alta Yle Areenasta ohjelma, joka kertoo Lapuan onnettomuudesta.

Lisää luettavaa