Kotimainen suurelokuva kertoo legendaarisista urheilijoista – Näin Suomi juostiin maailmankartalle

Tulossa vuonna 2024.

13.9.2022 16:02

Mestari ja haastaja on elokuva Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä juoksijoista: Paavo Nurmesta ja Ville Ritolasta.

Elokuvan kuvaukset alkavat syksyllä 2022 Turussa. Elokuvateattereihin Mestari ja haastaja saadaan olympiavuonna 2024.

1920-luvulla kaksi nimeä hallitsi kestävyysjuoksun maailman kärkitilastoja. Paavo Nurmi oli legenda jo eläessään, mutta Ville Ritolan muistaa enää harva. Nämä toistensa pahimmat kilpakumppanit olivat keskenään lähes kaikin tavoin erilaisia, mutta jakoivat intohimon voittamiseen.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun Suomeen ja New Yorkiin sekä Pariisin ja Amsterdamin olympialaisiin ja kertovat Nurmen ja Ritolan kamppailusta itseään ja toisiaan vastaan itsenäisen kansakuntamme ensimmäisten tuulisten vuosien aikana.

Historiallisen draamaelokuvan pääosissa nähdään Miro Lopperi Ville Ritolana ja Olli Riipinen Paavo Nurmena. Muissa rooleissa nähdään mm. Satu-Tuuli Karhu, joka esittää Villen vaimoa Selma Ritolaa sekä Antti Lang, joka esittää Hannes Kolehmaista.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Juha Karvanen sekä moninkertainen Jussi-voittaja Aleksi Salmenperä (Jättiläinen, Tyhjiö, Häiriötekijä), joka myös ohjaa elokuvan.

Mestari ja haastaja on poikkeuksellisen hieno tarina. Rakastan elokuvan hahmoja, jotka laittavat kaiken kunnian- ja intohimonsa peliin jonkin niin alkukantaisen kuin juoksun, vuoksi.”, kommentoi Salmenperä.

Mestari ja haastaja on ollut meille monivuotinen intohimoprojekti. Vuosisadan takaisen Suomen, New Yorkin ja kaksien olympialaisten herättäminen henkiin tavalla, jota suomalaisessa elokuvassa ei ole aiemmin nähty on kunnianhimoinen haasteemme”, elokuvan tuottajat Marko Talli ja Jarkko Hentula kertovat.

”On todella hienoa, että Suomen kaikkien aikojen menestyneimmät juoksijat saavat vihdoin elokuvan. Historiallisen lisäkierteen tähän tuo se, että elokuva saa ensi-iltansa samaan aikaan, kun olympialaiset vuonna 2024 palaavat sadan vuoden tauon jälkeen Pariisiin, jossa Nurmi ja Ritola vuonna 1924 juoksivat Suomen maailmankartalle”, kommentoi Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto.

 

Lisää luettavaa