Kuin aitoa filmiä katselisi: Kulttikomedia pistettiin uuteen uskoon

UHD:lle julkaistaan viime vuosituhannen klassikoita kiitettävää tahtia.

9.11.2023 08:00

Tri Outolempi, eli: Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964) on kolmoisroolissa vetävän Peter Sellersin juhlaa. Huikean tittelin takana oleva elokuva on Stanley Kubrikin ohjaama uskomaton musta komedia, joka menee taatusti yli vähemmän elokuvia nähneiltä.

UHD-painos esittää klassikkoelokuvan natiivissa 4K-muodossa mustavalkoista kuvaa HDR10:llä ehostaen. Jälki on uskomattoman kaunista! Kuvassa on runsaasti siihen kuuluvaa kohinaa, joka voi joillekin katsojille näyttää jopa rauhattomalta. Mutta tällainen elokuva on aina ollut, nyt se vain kohisee entistä yksityiskohtaisemmin. Tämän julkaisun kuvasuhde on kirsikkana kakun päällä alkuperäisen Euroopan elokuvateatterikierroksen mukaisesti 1.66:1. Todella autenttinen filmikokemus!

Kuusikanavainen äänimiksaus on puettu DTS-HD MA:n vaatteisiin. Se kuulostaa puhtaalle, selkeälle ja etenkin musiikin suhteen myös kohtuullisen avaralle. Hienona seikkana levyllä on myös kansikortissa mainitsematon alkuperäinen monoraita, sekin DTS-HD MA -muodossa. Se kuulostaa yhtä lailla puhtaalle pienen mutta luonnollisen pehmeän taustasuhinan siivittämänä.

UHD:llä on kaksi tuntia ekstroja ja mukana tulevalla blu-raylla vielä yli kaksi tuntia lisää. Mitään niistä ei ole tekstitetty suomeksi.

Lopuksi huomio: elokuvan alussa oleva skrolliteksti, joka muun muassa huomauttaa, etteivät elokuvan hahmot viittaa todellisiin ihmisiin, kuului alun perin ainoastaan Yhdysvaltojen esityskopioihin. Päinvastoin kuin blu-raylla, UHD:llä sitä ei ole tekstitetty suomeksi.

Tähdet UHD-julkaisulle: ★★★★

Tom Kajaslampi

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia