Laadukas Star Wars -sarja Andor on huima arvostelumenestys – luoja Tony Gilroy toivoo muiltakin rohkeutta jatkoon

Sarjaa voi suositella myös sellaisille Star Wars -faneille, jotka ovat jo luovuttaneet franchisen suhteen.

14.11.2022 07:00

Star Wars -sarja Andor on saanut kriitikoilta sekä myös yleisöltä erittäin hyvän vastaanoton, ja sarjaa on kiitelty etenkin sen aikuismaisesta otteesta ja hyvistä näyttelijäsuorituksista. Vaikka toimintakohtaukset ovat harvassa, ne ovat tarkkaan mietittyjä, hyvin koreografioituja ja vaikuttavia hetkiä, joihin päädytään pitkän ja järkeenkäyvän juonirakentelun jälkeen.

Sarja huokuukin kaikin puolin laatua, jota voi odottaa Tony Gilroyn tasoiselta tekijältä. Gilroyn aiempiin meriitteihin kuuluvat muun muassa useiden Bourne-elokuvien, Michael Claytonin sekä Paholaisen asianajaja -elokuvien käsikirjoitukset.

Hänellä on vyön allaan myös muutama pätevä ohjaustyö, ja Gilroyn meriiteistä täytyy mainita myös se, että hänet tuotiin pelastamaan Star Wars -elokuva Rogue One, jonka hän jalostikin kunnialla kelpoon lopputulokseen saakka.

Gilroy ei toki ole yksin Andor-sarjan laadun takana, mutta paljosta häntä voinee kiittää. Hän muun muassa toi sarjan alkupalaveriin 80-sivuisen ”raamatun”, jonka perusteella sarjaa alettiin kehittämään ja käsikirjoittamaan tarkemmin.

Tony Gilroy toivoi Colliderin haastattelussa, ettei rajojen rikkominen Star Wars -maailmoissa jäisi vain hänen ja muun Andor-porukan kontolle.

– Auraamme tietä monille ihmisille, jotka eivät joko saaneet mahdollisuutta yrittää muuttaa asioita tai olla tarpeeksi rohkeita, Gilroy sanoi.

Gilroy vertasi tilannetta uskonnollisten oppien muuttamiseen. Hän tuumi, että kun sellaisen muutoksen lopulta tekee, ihmiset ajattelevat: ”Vau, kaikki muuttuu.”

– Mitä muut ihmiset sitten tulevat tekemään sillä? Hienointa olisi, jos muut liittyisivät joukkoon ja alkaisivat viemään sitä seuraavalle tasolle tai tienhaaraan. On monenlaisia juttuja, joita tällä voi tehdä, Gilroy tuumi viitaten Star Wars -universumin laajuuteen.

Aiempina vuosina muun muassa Colin Trevorrow on joutunut luopumaan Star Wars -projektista luovien erimielisyyksien takia, sillä hänen piti ohjata uuden trilogian viimeinen osa. Ilmeisesti Gilroy kuitenkin onnistui Rogue Onen kohdalla niin hyvin, että Disney ja Lucasfilmin pomo Kathleen Kennedy antoivat hänelle vapauksia Andorin suhteen, eikä yhteistyön tarvinnut katketa.

Sarjan avainhenkilöitä ovat Tony Gilroyn lisäksi ainakin käsikirjoittajat Beau Willimon ja Dan Gilroy sekä tuottaja Sanne Wohlenberg. Ohjaajina toimivat Toby Haynes,
Benjamin Caron ja Susanna White.

Kymmenennen jakson lopussa nähtiin suorastaan käsikirjoittamisen juhlaa, kun Stellan Skarsgård loi monologillaan yhden vaikuttavimmista Star Wars -hetkistä koskaan. Sarja on katsottavissa Disney Plussassa. Alla Andorin traileri.

Lue myös: Chris Evans naureskeli kuvassa yhdessä Dwayne Johnsonin kanssa – tulossa jouluinen toimintaelokuva – Episodi.fi

Lähde: CBR, Cnet

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia