Lucas ei halunnut julkaista ”Special Edition” Star Warseja – työntekijän huima tempaus pakotti siihen

Kuorma-autolla Lucasfilmin pihaan.

15.1.2024 18:25

George Lucas julkaisi aikoinaan niin sanotut Special Edition -versiot alkuperäisestä Star Wars -trilogiasta. Kaikkia ehostetut versiot eivät miellyttäneet, ja niitä kritisoitiin ainakin turhasta tietokonegrafiikan käytöstä sekä Palpatinen ja Jabban päivittämisestä.

Monien mielessä saattoi olla ajatus rahastamisesta. Tästä ei kuitenkaan ollut kyse ainakaan Star Warsien taustavoimana toimineen tuottaja Rick McCallumin mukaan.

Special Edition -versio elokuvasta Tähtien sota (1977).

McCallum kertoi Lucasin olleen haluton julkaisemaan uusia versioita alkuperäisistä elokuvistaan. Eräs Foxin markkinoinnissa työskennellyt Star Wars -fani kuitenkin muutti mielen.

– Ajava voima sen takana oli eräs Foxin markkinointiosastoa vetänyt mahtava kaveri nimeltään Tom Sherak, McCallum paljasti Slashfilmille.

– Totaalinen Star Wars -friikki, tuottaja kuvaili.

McCallumin mukaan Sherak oli ärsyttänyt Lucasia vuosia, saadakseen elokuvat julkaistuksi uudelleen teattereissa. Sherak meni lopulta niin pitkälle, ettei Lucasilla oikeastaan ollut enää mahdollisuutta kieltäytyä.

Sherak ajoi Lucasfilmin pihaan kuorma-auton, jossa McCallum kertoi olleen ”kirjaimellisesti satoja tuhansia kirjeitä vanhemmilta”.

– Voisitko julkaista elokuvat uudelleen? Haluan poikani ja tyttäreni näkeä ja kokea, mitä minä koin nuorena elokuvateatterissa, McCallum kertoi kirjeissä lukeneen.

– Sellaiselle oli liian ylivoimaista sanoa ei, McCallum sanoi.

Lucas taipui uudelleenjulkaisuun, mutta ei kuitenkaan halunnut julkaista elokuvia sellaisenaan. Hän näyttikin McCallumille muistikirjaansa, jossa oli Star Warsin käsikirjoitus sekä sivuhuomautuksia asioista, joita hän ei voinut tehdä alkuperäisiä elokuvia tehdessään.

– Oli ongelmia ja asioita, joista hän ei pitänyt, ja joihin heillä ei ollut rahaa. Lisäksi oli asioita, joita hän haluaisi tehdä, jos hänellä olisi joskus mahdollisuus palata niihin elokuviin ja tarkastella niitä uudelleen, McCallum kertoi.

– Okei, nämä kaikki asiat hän näki mielessään. Tällaisen elokuvan hän halusi, mutta hänellä ei ollut aikoinaan rahaa, resursseja tai tekniikkaa, jolla se olisi voitu toteuttaa, tuottaja lisäsi.

– Ja yhtäkkiä Fox antoi meille sen mahdollisuuden.

Special Editioneihin tulleista muutoksista eniten on ehkä puhuttanut Han Solon kuuluisa laukaus. Alkuperäisessä versiossa Solo ampui palkkionmetsästäjää Mos Eisleyn kanttiinissa ensin, mutta Special Edition -versiossa Solo ampuikin toisena, tehden tilanteesta enemmän puolustuksellisen.

Suoratoistopalvelu Disney Plussan valikoimassa on vuoden 2019 4K-tarkkuuden versiot ensimmäisestä trilogiasta. Alkuperäisiä, muokkaamattomia elokuvia ei ole suoratoistossa.

Lue myös: MTV Katsomossa on nyt ilmaiseksi nähtävä rikossarja – kertoo kansainvälisestä poliisien yhteistyöstä – Episodi.fi

Lähde: Uproxx, Wookieepedia

Lisää luettavaa