Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 1

Elokuvalehti Episodin joulukuun numerossa (ilmestyy 5.12.) julkaistaan lehtemme 20-vuotisjuhlien kunniaksi toimittajien ja avustajien suosikeista koottu Top 10 -lista maailman parhaista elokuvista. Koska pariltakymmeneltä yksittäiseltä listalta tietysti löytyi huomattavasti enemmänkin nimikkeitä, päätimme koostaa niistä joulukalenterin.

1.12.2023 00:18

Edellisen kerran vastaava lista tehtiin vuonna 2013 Episodin kymmenvuotisjuhlien kunniaksi. Sen luukut voi löytää täältä.

Kuten viimeksi, listaa koostettaessa ei pyydetty laittamaan elokuvahistorian merkkiteoksia järjestykseen vaan listaamaan henkilökohtaisia suosikkeja, jotka ovat kolahtaneet syystä tai toisesta. Sen kyllä huomaa varsinkin listan alkupäässä.

174.
Wasabi
2001
Ohjaus: Gérard Krawczyk

Jean Reno ranskalaispoliisina Japanissa mätkimässä yakuza-konnia – mikä voisi mennä vikaan?” kysyi Wasabi-fani. Ei varmaan mikään, olemme varmoja, että toimintakomedia tehtiin kunnioituksesta vieraita kulttuureja kohtaan.

173.
Searching
2018
Ohjaus: Aneesh Chaganty

Listalla on havaittavissa toimituksessa tapahtunut hienoinen sukupolvenvaihdos. Searching-jännäri tapahtuu käytännössä kokonaan älypuhelimien ja tietokoneiden ruuduilla. Se on myös hyvä esimerkki siitä, että jännärin toimivuus ei ole formaatista kiinni. Oikein käytettynä kikkailultakin tuntuva ratkaisu voi lisätä tarinan tehoa.

172.
Tron: Perintö
Tron: Legacy, 2010
Ohjaus: Joseph Kosinski

Kunhan pääsee yli tietokoneella nuorennetun Jeff Bridgesin aiheuttamasta järkytyksestä, havaitsee, että kyseessä on vallan mukiinmenevä tieteisfantasiajatko-osa. Astetta paremman siitä tekee vielä Daft Punkin sykkivä soundtrack. Ohjaaja Joseph Kosinski vastasi myöhemmin sellaisesta pienestä elokuvasta kuin Top Gun: Maverick

171.
Peilin takana
Bigger Than Life, 1956
Ohjaus: Nicholas Ray

Parasta erilaisten ihmisten henkilökohtaisten suosikkilistojen kokoamisessa oli uusien tuttavuuksien tekeminen. Nicholas Ray tunnetaan Nuoren kapinallisen ohjaajana, mutta hän teki kymmeniä muitakin elokuvia, ja moni hyväkin on jäänyt hänen ykköshittinsä varjoon. Vielä kun keksisi, mistä tämänkin nimikkeen löytäisi tähän maailman aikaan.

170.
Scott Pilgrim vastaan maailma
Scott Pilgrim vs. the World, 2010
Ohjaus: Edgar Wright

Shaun of the Deadista Last Night in SohoonEdgar Wright on ohjannut useampiakin elokuvia, joilla on innokkaat faninsa. Heistä innokkaimmat lienevät Scott Pilgrimillä. Koko ajan kasvavia uhkia vastaan rakkauden vuoksi nousevasta nuorukaisesta kertova elokuva floppasi valkokankailla, mutta siitä on ajan myötä tullut todellinen kulttisuosikki.

169.
I Am Legend
2007
Ohjaus: Francis Lawrence

Ennen Nälkäpeli-elokuvia Francis Lawrence kertoi erilaisesta maailmanlopusta. Vaikka I Am Legend eroaakin merkittävästi Richard Mathesonin alkuperäiskirjasta, se on tehokas tieteiskauhu autiolla Manhattanin saarella vampyyrimäisten mutanttien keskellä elävästä miehestä. Suosionsa huipulla ollut Will Smith vakuuttaa koko elokuvaa hallitsevana keskushahmona.

168.
The Cabin in the Woods
2011
Ohjaus: Drew Goddard

Kukapa ei pitäisi kunnon teinikauhusta niiden kaavamaisuuksista huolimatta. Mutta miksi ne ovat kaavamaisia? Yliluonnollisten slashereiden kliseillä leikittelevä The Cabin in the Woods antaa siihen herkullisen ja loppuun asti arvaamattoman – verisestä puhumattakaan – vastauksen.

Mainittakoon, että tämän luukun elokuvista yksikään ei löytynyt vuoden 2013 listalta – tosin Searching ei silloin ollut vielä ilmestynytkään.

 

Lisää luettavaa