Katso nämä ennen kuin kuolet. Episodin joulukalenteri A:sta Ö:hön

Minkä tahansa harrastuksen oleellinen suola on tilastointi, niin myös elokuvien fanittamisessa. Sen johdosta alla olevan Episodin joulukalenterin yhteenvedon lisäksi luvassa on sen perusteella koostettua nippelitietoa, jolla ei ole minkäänlaista yhteyttä todelliseen maailmaan.

Joulukalenteri sai alkunsa, kun Episodin 10-vuotisjuhlien kunniaksi numeroon 11/2013 haluttiin Top 10 -lista, joka paljastaisi ”oikeasti maailman parhaat elokuvat”. Ne kerättiin pyytämällä Episodin tekijöiltä, toimittajilta ja avustajilta henkilökohtaisia Top 10 -listoja, joille oli tarkoitus kerätä omia suosikkeja. Ajatuksena ei ollut kerätä yleisesti mestariteoksiksi luokiteltuja nimikkeitä, vaan leffoja, jotka ovat tehneet toimituksen jäseniin vaikutuksen ja joita he jaksavat katsoa kerta toisensa jälkeen.

Kyselyyn osallistui lopulta 25 toimittajaa, joiden listoilla näkyi toimeksiannon vapaus: eri nimikkeitä kertyi lopulta 187 kappaletta. Niistä, jotka toistuivat useammalla listalla, koostettiin lehden Top 10 -lista, joka löytyy myös täältä. Loput julkistettiin aakkonen kerrallaan joulukalenterin muodossa.

Listan vanhin nimike oli F.W. Murnaun Auringonnousu vuodelta 1927 ja tuorein tapaus Christopher Nolanin 85 vuotta myöhemmin ilmestynyt Yön ritari. Elokuvista oli vastuussa 142 eri ohjaajaa. Heistä suosituimmaksi nousi Steven Spielberg, jolta löytyi peräti 6 eri nimikettä. Toisena oli Alfred Hitchcock viidellä elokuvalla ja pronssitilan jakoivat Christopher Nolan ja Martin Scorsese neljällä maininnalla.

Kolme elokuvaa toimituksen suosikkeihin saivat ujutettua Stanley Kubrick, Francis Ford Coppola, Ridley Scott, David Lynch, James Cameron, Brian De Palma ja Lars von Trier. Kahden suosikkielokuvan ohjaajia olivat: Michael Curtiz, Billy Wilder, Howard Hawks, Louis Malle, Ingmar Bergman, Sergio Leone, Alan J. Pakula, Andrei Tarkovski, John Hughes, Richard Donner, William Friedkin, Robert Zemeckis, Danny Boyle, Joel ja Ethan Coen, Terrence Malick sekä Darren Aronofsky.

Kotimaisia ohjaajasuosikkeja edustivat Edvin Laine, Ere Kokkonen, Jari Halonen ja Dome Karukoski. Ainut naispuolinen ohjaaja suosikkielokuvien listalla oli Sally Potter. Lienee selvää, että edellä mainittujen ohjaajien muukin tuotanto joulukalenterin ulkopuolella on tutustumisen arvoista.

Lisää nippelitietoa, jolla ei ole mitään tilastotieteellistä kosketusta todellisuuteen: maailman parhaat elokuvat ovat syntyneet vuonna 1973, 1987 ja 1991. Kullekin julkaisuvuodelle osui seitsemän nimikettä. Vuosikymmenten välisen kisan vei kultainen kasari, jolle osui huikeat 41 elokuvaa. Kakkoseksi kiri yllättäen 90-luku (36 elokuvaa) 70-luvun jäädessä kolmanneksi 32 elokuvallaan.

Luukku 1: A
Luukku 2: B
Luukku 3: C
Luukku 4: D
Luukku 5: E
Luukku 6: F
Luukku 7: G
Luukku 8: H
Luukku 9: I
Luukku 10: J
Luukku 11: K – osa 1
Luukku 12: K – osa 2
Luukku 13: L
Luukku 14: M
Luukku 15: N
Luukku 16: O
Luukku 17: P
Luukku 18: R
Luukku 19: S
Luukku 20: T
Luukku 21: U
Luukku 22: V
Luukku 23: W
Luukku 24: Y

joulukalenteri_kokonaisuus

Aiheeseen liittyvät jutut