Maailman paras Bill Murray täyttää tänään tasavuosia! – Tiesitkö, että murmeli on purrut miestä kahdesti?

Paljon onnea päivänsankarille!

21.9.2020 14:02

Bill Murray on elävä legenda. Illinoisissa, USA:ssa syntynyt Murray täyttää tänään 70 vuotta.

Murraylla on kahdeksan sisarusta, joista Brian Doyle-Murray, Joel Murray ja John Murray ovat näyttelijöitä.

Murray joutui keskeyttämään lääketieteellisen opintonsa jäätyään kiinni kannabiksen hallussapidosta. Pian sen jälkeen hän liittyi National Lampoon Radio Hour -radio-ohjelmaan Dan Aykroydin, Gilda Radnerin ja John Belushin kanssa.

Aykroyd, Radner ja Belushi lähtivät mukaan vuonna 1975 käynnistyneeseen Saturday Night Live -nimiseen komediashow’hun. Kuten tiedämme, SNL:stä tuli legendaarinen ohjelma, josta ovat ponnsitaneet lukuista koomikot kuuluisuuteen.

Murray taas päätti lähteä samaan aikaan Saturday Night Live with Howard Cossell -nimiseen ohjelmaan. Sarja floppasi, ja lopulta myös Murray päätyi SNL:ään, josta hän voitti uransa ensimmäisen Emmyn.

Pian Murray nähtiin myös elokuvissa. Jurtit (1979), Latvasta laho (1980), Natsat (1981), Tootsie (1982) ja Ghostbusters (1984) ovat todellisia kulttielokuvia. IMDb:ssä miehellä on 93 näyttelijämerkintää.

Parhaan miesnäyttelijän Golden Globen ja BAFTA:n Murray voitti Sofia Coppolan upeasta Lost In Translationista (2003). Hän sai samalla myös Oscar-ehdokkuuden. Murray on kertonut näyttelemänsä hahmon perustuneen Charles Bronsoniin.

Tiesitkö muuten, että Aykroyd antoi Murraylle The Murricane -lempinimen tämän raivokkaiden mielialamuutosten takia? Entä tiesitkö, että hän oli ehdolla näyttelemään sekä Han Soloa että Indiana Jonesia?

Murraylla ei ole manageria, tiedottajaa, agenttia tai stylistiä. Hän myös matkustaa aina yksin, ilman minkäänlaista matkaseuraa.

Ja todellakin, kuten otsikossa mainitaan, murmeli puri Murrayta kahdesti vuonna 1993 ensi-iltansa saaneen Päiväni murmelina -elokuvan kuvauksissa.

Lämpimät onnittelut todelliselle komedian ikonille!

Lisää luettavaa