Marvel-uutuus nyt tallenteena – Mukiinmenevä ja silmiä hivelevä toimintaseikkailu

Elokuva on katsottavissa Disneyn suoratoistopalvelussa sekä julkaistu dvd:nä ja blu-rayna.

1.2.2022 14:35

Maapallolla jo 7000 vuotta asustaneet ja sivilisaatioita aikojen saatossa avustaneet Ikuiset pääsevät ensimmäistä kertaa estradille Marvelin 26. elokuvassa, Eternalsissa, jossa vanha uhka nostaa yhtäkkiä päätään pakottaen toisistaan irti kasvaneet Ikuiset yhdistämään jälleen voimansa turvatakseen planeetan tulevaisuuden. 

Marvelin elokuvauniversumi tunnetaan jo valmiiksi laajasta hahmokaartistaan ja tämän elokuvan myötä sankareiden määrä kasvaa kertaheitolla peräti kymmenellä. Uusina tuttavuuksina esitellään Ajak (Salma Hayek), Ikaris (Richard Madden), Sersi (Gemma Chan), Sprite (Lia McHugh), Kingo (Kumail Nanjiani), Druig (Barry Keoghan), Makkari (Lauren Ridloff), Phastos (Brian Tyree Henry), Gilgamesh (Don Lee) ja Thena (Angelina Jolie) – supervoimaiset Ikuiset. 

Eternals on näyttävä toimintapaketti, mutta harmillisesti se ei yllä ihan Marvelin kirkkaimpaan kärkikastiin. Elokuva on kestoltaan yli 2,5-tuntinen; juonta olisi varaa tiivistää hieman hitaampien dialogikohtauksien ja useamman samankaltaisen takaumajakson kohdilta. Oscar-palkitun ohjaaja Chloé Zhaon draamatausta paistaa siis elokuvasta paikoitellen läpi, mikä tuntuu omituiselta verrattuna studion yleisesti napakampaan kerrontatyyliin.

Eternalsin ehkä suurimmaksi kompastuskiveksi nousee kuitenkin sen hahmojen määrä. Kymmenen päähenkilöä on hurja luku uusia tuttavuuksia yhteen tarinaan ja heistä suuren osan persoona jää tämän vuoksi auttamatta melko pinnalliseksi. Eternalsia voikin tässä kohtaa helposti verrata DC:n alkuperäiseen Justice Leagueen, joka sekin heitti ison liudan uusia sankarihahmoja samaan soppaan ilman aiempia esiintymisiä. Tällä kaavalla sekä juonen, että hahmojen esittely ja kehittely syövät harmillisesti toinen toisiltaan ruutuaikaa jättäen molemmat osuudet usein hieman puolitiehen.  

Mutta Eternals ei selkeistä vioistaan huolimatta kuitenkaan ole totaalinen katselukatastrofi. Se on visuaalisesti erittäin hieno. Kosmisten celestiaalien esiintymiset ovat jylhiä, tapahtumapaikat upeita ja Ikuisten tiukasti koordinoidut sankarilliset puvut kutkuttavat varmasti monen cosplay-harrastajan mieltä. Zhao onnistuu myös luomaan kaunista kuvastoa erityisesti auringonsäteiden avustuksella.

Positiivista elokuvassa on myös sen representaatio sekä tematiikka. Pääsankarit edustavat erilaisia ihmisryhmiä niin ulkonäöltään, kulttuuriltaan kuin kyvyiltään – hyvinä esimerkkeinä näistä ovat kuuro Makkari ja saman sukupuolen välisessä avioliitossa elävä Phastos. Nämä seikat ovat tuotu kerrontaan mukaan erinomaisesti ilman erityistä haloota ja heitä kohdellaan täysin tasavertaisina ryhmän jäseninä, sellaisina kuin he ovat, kuten kuuluukin. Teemojen puolella keskiöön nousevat pienestä kliseisyydestään huolimatta oman moraalisen kompassin seuraaminen sekä rakkaus ihmisyyttä ja Maata kohtaan.

Eternals on siis viime kädessä mukiinmenevä ja silmiä hivelevä toimintaseikkailu, jonka tuoreet hahmot ja asetelmat tarjoavat monenlaista potentiaalia elokuvasaagan tulevaisuutta ajatellen.

Ekstroina kommenttiraita ja pilalle menneitä kohtauksia.

Ira Hurskainen

Elokuva ★★★
Ekstrat ★★

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia