Marvelin supersankarisaagan päätös ennakkokatselussa – Episodin toimitus meni pähkinöiksi

Perjantaina ensi-iltaan saapuu X-Men-ryhmän suosituimman hahmon, Wolverinen, kolmas sooloelokuva Logan. Sen on sanottu olevan viimeinen elokuva, jossa Hugh Jackman esittää mutanttisankaria. Loganin on tarkoitus tuoda tämän tarina loogiseen päätökseensä. Episodin sarjakuvista ja superleffoista pitävä toimitus pääsi katsastamaan elokuvan etukäteen ja vaipui Nörvanaan (nörtti-Nirvana).

Päätoimittaja Jouni Vikman oli ennakkoon huolissaan, koska yhdeksi leffan päähenkilöksi luvattu X-23 on hänen mielestään kamala hahmo sarjakuvissa.

– Hänestä oli saatu kiinnostava henkilö, ja Dafne Keen oli positiivinen poikkeus lapsinäyttelijöiden saralla. Itse tarina lähti hieman verkkaisesti liikkeelle alkutoiminnasta huolimatta, mutta sen jälkeen se jyräsi! Ensin R-väkivalta tuntui itsetarkoitukselliselta rankistelulta, mutta pian se asettui tukemaan muutenkin karumpaa supersankaritarinaa.

– Leffa oli kokonaisuudessaan aivan mainio, mutta pari hetkeä oli suorastaan henkeäsalpaavia. Ensinnäkin Professori X:n kohtaus hotellissa ja sitä seuraava maatilaidylli, jonka tiesi päättyvän huonosti, mutta silti sitä ei osannut täysin ennakoida.

– Voi olla, että tätä on hankala asemoida Iron Manin, Thorin yms. Marvel-sankareiden faneille tai yleensä energiasäteitä sinkoilevaa toimintaa odottaville. Mutta Wolverine-faneille tämä oli varsinkin The Wolverinen pettymyksen jälkeen ihan parasta Marvelia aikoihin!

Myös Episodin vakioavustaja Niko Ikonen innostui saagan synkkäsävyisestä päätöksestä:

– Nautinnollinen elokuva, jonka dystooppiseen maailmaan olisi mielenkiintoista päästä tutustumaan tarkemmin. Toimintakohtaukset ovat näyttäviä, mutta eivät vie päähuomiota hahmojen välisiltä suhteilta. Haudanvakava Logan on Avengers-leffojen visuaaliseen ja toiminnalliseen ilotteluun verrattuna inhimillisempi, sillä Wolverine esitetään ensimmäistä kertaa tuhoutumattoman sarjakuvasankarin sijasta kuolevaisena miehenä. Panokset ovat elokuvassa korkealla – niin myös mielenkiinto tapahtumia kohtaan.

– Hitaan käynnistyksen jälkeen Logan osoittaa, ettei se tarvitse yliampuvaa toimintaa tai korneja superpahiksia ollakseen mielenkiintoinen elokuva. Se ei sorru muille sarjakuvaelokuville ominaiseen mahtipontisuuteen. Logan on karskin miehekäs jäähyväinen Hugh Jackmanin Wolverinelle.

Jotta kukaan ei kuvittelisi, että kyse on vain äijäilystä, tässä vielä Episodin toimittajan Marta Bałagan kommentti:

Loganissa [James] Mangold muistuttaa, että supersankarit – tai kuten tässä tapauksessa, mutantit – ovat tämän päivän cowboyta, jotka pelastavat maailman silloinkin kun ei iskisi ja ratsastavat auringonlaskuun ennen kuin kukaan ehtii sanoa: ”Kiitos”. Logan on rakkauskirje länkkäreille mutta myös hahmolle, joka tähän asti on ollut parempi kuin elokuvansa. Osuva jäähyväinen, joka saa lainaamaan Etäisten laaksojen miehen lopetusta ja huutamaan: ”Logan, tule takaisin!”

Episodin AD Jesse Huusari summasi koko toimituksen ihastelun:

– Parasta, mitä sarjakuvasankarielokuvissa on tapahtunut sitten [Christopher] Nolanin. Aidosti koskettava ja tyylikäs lopetus.”

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut