Mitä tapahtui ”seksilautalla” kesällä 1973? Yle Areenasta voi katsoa kohutusta ihmiskokeesta kertovan dokumentin

Dokumentissa selvitetään, mitä tapahtui kolme kuukautta kestävän matkan aikana.

22.8.2022 13:00

Kesällä 1973 kuusi naista ja viisi miestä purjehti lautalla Atlantin yli eräässä maailmanhistorian merkillisimmistä ihmiskokeista.

Marcus Lindeenin ohjaama ruotsalaisdokumentti Acali – ihmiskoe lautalla (The Raft) kertoo kokeesta, jonka alkuperäinen tarkoitus oli selvittää muun muassa väkivallan ja konfliktien syntyä.

Meksikolainen antropologi Santiago Genovés oli hankkeen luoja. Tuolloin viisikymppinen tutkija halusi kutsua yksitoista nuorta ihmistä eri puolilta maailmaa purjehtimaan Atlantille.

Purjehduksen aikana Genovés halusi tarkkailla ihmisten käytöstä eristetyissä oloissa. Taustalla oli Genovésin oma kokemus lentokonekaappauksesta.

Genovés vakuutteli, että hänen pyrkimyksensä perustuivat tieteeseen, mutta hankkeesta alettiin pian puhua lehdistössä ”seksilauttana”, ja aiheen tiimoilta syntyi valtava kohu.

Lautan kulusta vastasi ruotsalainen merikapteeni Maria Björnstam, mutta muilla kokeeseen osallistuneilla ei ollut kokemusta merenkulusta.

Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Björnstam tapaa osan koehenkilöistä selvittääkseen, mitä tuon yli kolme kuukautta kestäneen matkan aikana oikeastaan tapahtui.

Vuonna 2018 valmistunut Acali – ihmiskoe lautalla esitettiin Yle Teemalla sunnuntaina. Se on katsottavissa Areenassa 23. lokakuuta saakka. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa